Gotvach.bg»Форум»Продукти и Подправки»Хитринките в кухнята

Хитринките в кухнята

  • 16.01.16 10:01#1Веселина КонстантиноваВеселина КонстантиноваАвторРегистрация: 01.12.15Град: КарловоОтговори: 503Хитринките в кухнятаЗа да не потъмняват парченцата ябълки, ги поръсете с лимонов сок. Споделете други подобни хитринки
    ОтговорОтговор с цитат
  • 20.01.16 09:23#2Татяна ДимитроваТатяна ДимитроваРегистрация: 07.01.16Град: ХасковоОтговори: 71от: Хитринките в кухнятакогато варя нещо в тенджерка, за да не ми изкипи навън, слагам напреки дървена лъжица, която стопира пяната. така си запазвам чиста печката :wink:ОтговорОтговор с цитат
  • 20.01.16 09:38#3МаргаритаМаргаритаРегистрация: 19.01.16Град: СофияОтговори: 229от: Хитринките в кухнятаТова със дървената лъжица ще го пробвам следващия път :y: :y:ОтговорОтговор с цитат
  • 20.01.16 09:39#4МаргаритаМаргаритаРегистрация: 19.01.16Град: СофияОтговори: 229от: Хитринките в кухнятаАз пък знам за да не почернява банана като го обелите го сложете за малко във фризера ОтговорОтговор с цитат
  • 26.01.16 06:41#5Джемиле ЧешлиеваДжемиле ЧешлиеваМастър ШефРегистрация: 07.01.16Град: БориноОтговори: 554от: Хитринките в кухнятаТова е умна идея. Трябва да се пробва. Много често цапам печката.ОтговорОтговор с цитат
  • 26.01.16 06:44#6Джемиле ЧешлиеваДжемиле ЧешлиеваМастър ШефРегистрация: 07.01.16Град: БориноОтговори: 554от: Хитринките в кухнятаАко използвате бели тенджери за готвене и те постепенно почнат да пожълтяват, не ги търкайте с груба гъба или телена гъба. Сложете във вече пожълтялата тенджера малко белина и прах за пране, долейте вода и сложете върху печката да заври. После само леко поизмийте с веро и изплакнете. Стават като нови.ОтговорОтговор с цитат
  • 27.01.16 12:40#7МаргаритаМаргаритаРегистрация: 19.01.16Град: СофияОтговори: 229от: Хитринките в кухнятаВиното за готвене успешно ще замените с малко оцет , в който сте разтворили 2 бучки захарОтговорОтговор с цитат
  • 27.01.16 12:41#8МаргаритаМаргаритаРегистрация: 19.01.16Град: СофияОтговори: 229от: Хитринките в кухнятаЗа да не се променят външният вид и вкусът на ястията , веднага след приготвянето им в тенджерата под налягане те се прехвърлят в емайлиран или огнеупорен съд.ОтговорОтговор с цитат
  • 28.01.16 07:52#9Деси МариноваДеси МариноваГотвачРегистрация: 05.01.16Град: КозлодуйОтговори: 247от: Хитринките в кухнятаА аз намазвам ръбовете на тенджерата , в коята варя, за да не кипва. Това с дървената лъжица не го знаех, ще го пробвам.ОтговорОтговор с цитат
  • 28.01.16 08:41#10Веселина КонстантиноваВеселина КонстантиноваАвторРегистрация: 01.12.15Град: КарловоОтговори: 503от: Хитринките в кухнятаЗа да разбиете белтъците на пухкав сняг, добавете щипка сол или малко лимонов сок.ОтговорОтговор с цитат
  • 28.01.16 08:44#11Веселина КонстантиноваВеселина КонстантиноваАвторРегистрация: 01.12.15Град: КарловоОтговори: 503от: Хитринките в кухнятаКогато варите яйца, за да не се напукат, ги сложете в студена вода. Може да добавите и малко сол.ОтговорОтговор с цитат
  • 28.01.16 08:45#12Веселина КонстантиноваВеселина КонстантиноваАвторРегистрация: 01.12.15Град: КарловоОтговори: 503от: Хитринките в кухнятаДобавяйте зелените подправки в края на готвенето, за да си запазят цвета при поднасяне.ОтговорОтговор с цитат
  • 28.01.16 09:29#13ViktoriqViktoriqЧиракРегистрация: 26.01.16Град: ВарнаОтговори: 205от: Хитринките в кухнятаМного полезни идеи ОтговорОтговор с цитат
  • 29.01.16 06:38#14Веселина КонстантиноваВеселина КонстантиноваАвторРегистрация: 01.12.15Град: КарловоОтговори: 503от: Хитринките в кухнятаАко сте пресолили яденето, добавете картоф - той ще поеме солта.ОтговорОтговор с цитат
  • 29.01.16 01:30#15Татьяна БаловаТатьяна БаловаРегистрация: 26.01.16Град: СофияОтговори: 49от: Хитринките в кухнятаЕто някои правила, които съм си написала в собствената готварска книжчица.
    Правило № 1.
    Ако не сте в настроение, не се захващайте с нищо, камо ли с готвене. Манджата ще стане досущ като настроението ви. Гответе, само ако това ви доставя удоволствие!

    Правило № 2.
    Не гответе от днес за до края на седмицата. Вие ще ядете ли в събота нещо, което е сготвено още миналия понеделник?

    Правило № 3.
    Не гответе в големи съдове.

    Правило № 4.
    Покрай готвенето не се занимавайте с нищо друго, което да поглъща вниманието ви изцяло и задълго. Е, това обяснява произхода на думата “загоритенджера”.

    Правило № 5.
    Когато експериментирате, все пак се придържайте към основните изисквания на рецептата. Задължителните неща са: основните продукти, начинът им на обработка и последователността на приготвяне. А незадължителните: допълнителните продукти, количествата, начинът на сервиране, видовете подправки. Моята баба казваше: когато сипваш сол и оцет, хубавичко си отваряй очите. Когато сипваш захар и масло, можеш и да си ги позатвориш.

    Правило № 6.
    Ако не сте заможни, използвайте тенджера под налягане. Тя пести време и ток.
    Ако сте заможни, използвайте глинено гърне. В него ястията стават като в тенджерата под налягане, само че много бавно и срещу солидна сметка от “Електроснабдяване”.

    Правило № 7.
    Не си купувайте евтини продукти, за да замените с тях вкусните скъпи. По-добре си купете по-малко, но качествено. Не заменяйте маслото с маргарин или олио. Подобна замяна прилича на това да замените тиквата с картофи, доматите – с чушки, ягодите – с бонбони, захарта – със сол.

    А сега хитринките:
    За да не загори млякото, варете го на водна баня.
    За да запазите по-дълго по-голямо количество прясно мляко, бутилирайте го в стъклени бирени бутилки, затворете го съз затварачката с бирени капачки и го стерилизирайте в дълбока тенджера за 1 час. Така ще стои в хладилника дни наред.
    За да измиете лесно въпросните бутилки след като употребите млякото, изсипете в тях утайката от кафеника, добавете няколко капки веро и малко гореща вода и разтръскайте енергично. После просто изплакнете с топла вода.
    За да не се спукат яйцата при варене (освен за Великден, защото на тях им предстои боядисване), пробийте с игла малка дупчица откъм тъпата им страна. Така въздухът в тях, който всъщност при варенето се разширява и ги пука, ще има откъде да излезе.
    Ако ще стерилизирате буркани в метален съд (тенджера или казан) на дъното сложете някаква изолация - дебел парцал или дървена подходяща скаричка. Така стъклото ще се поотдалечи от горещото дъно и няма да има изненади с плуващи плодове и стъкла в казана.
    Бакпулвер се прави от равни части сода и лимонтозу.
    Ако нямате газирана вода, с която да напръскате баницата преди печене, разтворете малко лимонтозу в чашата с вода, после добавете малко сода. Правете го над мивката, защото шупва изведнъж, но пък ето ви я газираната вода!Апропо, в училище имах тройка по химия, но каквото научих, ми върши работа.По физика също имах тройка, обаче знам, че яйцата се сваряват за различно време на различна надморска височина. Аз например ги обичам с много мекичък в средата жълтък. На 600 метра (София е на 500) надморска височина това става за 6 минути от момента на завирането им. На морето обаче ще трябват около 4-5 минути. А на Мусала ще трябва да ги варите поне 20 минути. И за да не си мислите, че по всичко имам само тройки, ще кажа (колко съм скромна!), че дипломата ми за средно образование е 5,57, а за висше - малко над 5.
    Колкото до мерките и теглилките (колко супени лъжици захар са 40 грама например), ще си поговорим, ако има такава форумна тема или друг път.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 04.02.16 01:44#16Джемиле ЧешлиеваДжемиле ЧешлиеваМастър ШефРегистрация: 07.01.16Град: БориноОтговори: 554от: Хитринките в кухнятаЗа да се белят сварените яйца по лесно, като за почнат да врат добавете сол.ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest