Gotvach.bg»Форум»Начинаещи кулинари»Кои са последните ви импровизации и експерименти в кухнята?

Кои са последните ви импровизации и експерименти в кухнята?

  • 29.02.16 07:34#1Татьяна БаловаТатьяна БаловаРегистрация: 26.01.16Град: СофияОтговори: 49Кои са последните ви импровизации и експерименти в кухнята?Едно от нещата, които уважавам на този свят, са професионалистите и професионализмът. Затова занасям на поправка часовника си при часовникар, а не при братовчед си, колата - на сервиз от добра класа и поверявам продажбата на имота си на брокер и адвокат. Така стояха и нещата в кухнята, когато бях млада булка. На сватбата някой бе така добър да ми подари дебелия том на П.Чолчева "Съвременна домашна кухня" и той стана мой пътеводител между продуктите, тенджерите и тиганите. Спазвах рецептите (тоест технологията) най-стриктно, докато... един ден, когато поднасях супа топчета, домашните не ме попитаха: "Абе защо не надроби и някое картофче вътре?" (каквото рецептата не предвиждаше). Оттогава готвенето се превърна за мен в творчество, а кухнята - в арена на фантазията.

    Наскоро сестра ми реши да блесне с десерт. Поднесе ми нещо бяло и желирано, в което имаше орехи, почти никаква захар, и кисело мляко. Нарече го с някакво испанско име и си го хапна с удоволствие от красивата стъклена купичка. Аз само го опитах и днес го забърках по съвсем друг начин. Виж рецепта Крем, по-хубав от баварския. Мога да пиша още дълго за експериментите си в кухнята, ако не се опасявам, че ще Ви досадя, защото стажът ми тук е доста дълъг. Но ще се радвам да почета Вашите идеи.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 14.03.16 02:21#2Наталиа ПетроваНаталиа ПетроваЧиракРегистрация: 05.01.16Град: ВарнаОтговори: 148от: Кои са последните ви импровизации и експерименти в кухнята?Обичам да се водя по рецепта, но често ги видоизменям по мой вкус или в зависимост от това, какво имам в хладилника.ОтговорОтговор с цитат
  • 24.03.16 05:18#3Ваня БлагоеваВаня БлагоеваГотвачРегистрация: 10.01.16Град: ЛомОтговори: 574от: Кои са последните ви импровизации и експерименти в кухнята?По принцип готвя по рецепта, но се случва и да импровизирам, и се получават хубави неща ОтговорОтговор с цитат
  • 26.03.16 04:31#4PressyPressyЧиракРегистрация: 11.03.16Град: ЛовечОтговори: 118от: Кои са последните ви импровизации и експерименти в кухнята?Последният ми експеримент беше шкембе чорбата по бабина рецепта с тайни съставки и разни тънкости . Получи ми се !ОтговорОтговор с цитат
  • 26.03.16 05:35#5Татьяна БаловаТатьяна БаловаРегистрация: 26.01.16Град: СофияОтговори: 49от: Кои са последните ви импровизации и експерименти в кухнята?А при мен - направо сюжет за малък разказ. За по-смешно заглавието му може да бъде "Курбан чорба от кокошка по гергьовски". И така: трябваше да дойде един майстор вкъщи да оправи разни работи, няма значение какви. Знаех само, че не яде карантия. Имах една селска кокошчица във фризера и реших да направя от нея две манджи - супа, в която да плуват дреболийките, шийката и образувалите се в коремчето й жълтъци, и печена в гърне кокошка, пълнена с: ориз, запържен лук, задушени рижики и подправки като за агнешко: черен пипер, джоджен, магданоз и чубрица. Така пълнената кокошка аз я наричам "Кокошка по гергьовски". И всичко стана супер. Само дето като седнахме да обядваме, аз си хапнах крилцата плюс малко плънка, а майсторът - едно бутче плюс малко плънка. Всички домашни отсъстваха от вкъщи задълго и аз се зачудих какво да правя с останалата печена кокошчица и плънката. Е, сигурно се сещате, че я обезкостих, нарязах мръвчиците на дребно, добавих в чорбата малко вода и въпросните нещица, сварих всичко наново, застроих чорбата с жълтък и лимон и си поканих една гостенка. Да, ама двете хапрахме каквото хапнахме и останаха още три порции чорба, които... просто замразих. А когато по-късно семейството ми се събра, я размразих, сервирах я гореща и я нарекох "Курбан чорба от кокошка по гергьовски". Беше страхотно вкусно!ОтговорОтговор с цитат
  • 28.04.16 02:21#6Валентин МирановВалентин МирановПомощник ГотвачРегистрация: 14.04.16Град: ЛомОтговори: 705от: Кои са последните ви импровизации и експерименти в кухнята?Почти винаги готвя по-рецепта, но има моменти когато импровизирам.ОтговорОтговор с цитат
  • 08.05.16 08:22#7Албена АсеноваАлбена АсеноваГуруРегистрация: 08.05.13Град: ВарнаОтговори: 482от: Кои са последните ви импровизации и експерименти в кухнята?Панирани рапани-никога не бих повторила.Не са трудни за приготвяне,но това не е моят вкус.ОтговорОтговор с цитат
  • 12.10.16 07:18#8Теодора МещероваТеодора МещероваПомощник ГотвачРегистрация: 25.02.16Град: СвищовОтговори: 217от: Кои са последните ви импровизации и експерименти в кухнята?И аз готвя по рецепта, но не всички рецепти са правилни. Опитах се да направя маслено тесто за бисквити, но в рецептата, която ползвах, не беше споменато, че се слагат яйца. За това, от тогава се водя по моите знания и моя опит и винаги импровизирам в кухнята. Ако нямам нещо, което ми трябва за дадена рецепта, го заменям с каквото имам, ако знам, че ще стане сполучливо ОтговорОтговор с цитат
  • 13.10.16 12:03#9Сия РибагинаСия РибагинаМастър ШефРегистрация: 02.08.13Град: СофияОтговори: 428от: Кои са последните ви импровизации и експерименти в кухнята?Последния експеримент ми беше да обеля 1 кг чесън и понеже стотиците скилидки, които стояха пред мен ме отчаяха и ми идеше да ревна, като си помислих колко чопкане ме чака реших да потърся в нета как лесно да обеля чесън. Натъкнах се на всякакви идеи и едно клипче, в което слагат в бурканче чесъна и почват енергично да клатят и разтърсват буркана, след секунди показват скилидките обелени. Бинго! Хващам аз буркана, слагам чесъна и почвам яко люлене, клатене, тресене, чесъна не мърда. Връщам се пак на лаптопа, гледам наново клипа, да не съм изпуснала някоя цака, но не всичко правя както го показват. Хващам пак бурканчето и почвам пак, клатих около 5мин, ръката ми се откачи, цялата бях почервеняла и нищо, никакъв ефект. След това разделих чесъна на отделни скилидки и ги сложих във вода, полудях, уж било по лесно, дрънци, като се полепнаха тея люспи навсякъде направо главата ме заболя. Накрая си взех ножа и по стандартния начин ги сплесквах с него и люспата си падаше, но вече мокри беше по трудно. Е белих си с часове, после мекичкото на пръстите ме болеше, но ги оправих ОтговорОтговор с цитат
  • 13.10.16 05:53#10Веселина КонстантиноваВеселина КонстантиноваАвторРегистрация: 01.12.15Град: КарловоОтговори: 503от: Кои са последните ви импровизации и експерименти в кухнята?Аз по принцип си обичам до експериментирам и много често налучквам. Имала съм случаи на неуспех, но това пък ме е стимулирало отново да опитам!ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest