- 11.05.16 04:25#1Как наричат по вашия край дините и пъпешите?Вероятно сте чували ,че в различните краища на страната наричат по различен начин пъпеша и динята. При нас (област Ловеч) си ги знаем така или пипон и лебеница. Чувала съм, че им казват и кауни и карпузи.
Споделете и вие за названието на тези сладки летни плодове.ОтговорОтговор с цитат - 12.05.16 04:12#2от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?Кауни и карпузи са и при нас.ОтговорОтговор с цитат
- 12.05.16 05:50#3от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?В северозападна България на динята и викат лубеница, а на пъпеша - диня. В югозападна България пък на пъпеша казват пипон. Такива разминавания в имената на плодове и зеленчуци в различните части на страната има колкото искате. На много места в северозападните части на магданоза казват мерудия, на лапада - щавлек, на картофите - компири, често ми се налага и да споря кое е чушка и кое е пипер По някога се чудя дали има и друг такъв език с толкова много крайно различни диалекти като нaшия ОтговорОтговор с цитат
- 14.05.16 12:47#4от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?При нас на пъпеша казват диня, а на днинята - любеница.ОтговорОтговор с цитат
- 17.06.16 09:26#5от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?В Добруджа - пъпеш и диня. Не ги наричат с други имена.
Сега чувам за карпузи.ОтговорОтговор с цитат - 30.06.16 03:47#6от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?Каун за пъпеша и карпуза за динята.ОтговорОтговор с цитат
- 30.06.16 05:27#7от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?Каун и карпуза ОтговорОтговор с цитат
- 20.07.16 07:13#8от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?диня - карпуза, пъпеш - каун ОтговорОтговор с цитат
- 01.09.16 06:06#9от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?Диня и пъпеш.Интересно ми беше да прочета как ги наричат на други места.ОтговорОтговор с цитат
- 01.09.16 06:17#10от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?В нашия край са си дини и пъпеши.Но най-интересното е ,че моят дядо казваше на бананите дълги пъпеши.ОтговорОтговор с цитат
- 01.09.16 06:35#11от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?Аз като учих български си се казваха диня и пъпеш ОтговорОтговор с цитат
- 01.09.16 06:45#12от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?По Банско им викат крапуз и каунь ОтговорОтговор с цитат
- 01.09.16 06:53#13от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?Ха,ха..точно така Си,диня и пъпеш си е най-правилно!ОтговорОтговор с цитат
- 01.09.16 08:18#14от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?Диня и пъпеш си е най-българско но в различните краища има и други имена и то доста смешни.ОтговорОтговор с цитат
- 01.09.16 08:58#15от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?Карпузи може би идва от руски - арбуз, но аз си ги зная диня и пъпеш.ОтговорОтговор с цитат
- 02.09.16 09:42#16от: Как наричат по вашия край дините и пъпешите?и аз си ги знам с тези имена диня и пъпеш това е от нашия Бургаски край ,но в миналото са ги наричали карпузи и любеници това още важи за някой райони от Бг ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest