gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Полезни растения за всяка градина

Полезни растения за всяка градина

Полезни растения за градината
Сушилник за прибори и добро настроение
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
Виж ››

Ароматните попдравки присъстват в българската кухня. Нашите баби и дядовци са използвали мащерка, магданоз, розмарин, градински чай и много други. За известно време някои бяха забравени, но сега се наслаждаваме на богатството от аромати от цял ​​свят. Избираме ги от пазара или пък сами ги отглеждаме в градината си. Ако и вие имате къде да посеете билки, вижте ароматни и полезни растения за всяка градина.

1. Босилекът облекчава безпокойството

Родом от Индия и Иран, босилекът е завладял Европа с горчивия си и леко пикантен вкус, но най-вече заради триумфа си в италианската кухня. Босилекът действа първо върху нервната система, с благоприятен ефект върху специфични симптоми, като раздразнителност, депресия, тревожност. Друга област на влияние е храносмилателната система - успокоява метеоризъм, разстроен стомах, колики и лошо храносмилане.

2. Магданозът има много витамин С

Полезни подправки

Той е звезда в кухнята, но и в малката аптека у дома! Има добра репутация, която не е от вчера. От древни времена неговите последователи възхваляват терапевтичните му добродетели. Освен че осигурява витамини (B9, K и C) и минерали (желязо и манган), магданозът има голяма антиоксидантна сила - съдържа апигенин (флавоноид с противоракови свойства), лутеин и бетакаротин, който помага в борбата със свободните радикали.

3. Ментата освежава

Ментата обогатява вкуса на месни или зеленчукови яхнии. Разбира се, придава свежест на напитките. Ментата се грижи за храносмилателната система, като стимулира секрецията на стомашни сокове, но и защото потушава усещането за гадене, подуване на корема и диария. На нея се приписват и антиоксидантни свойства. Полезна е и при настинка и грип, защото ментата съдържа ментол, който също помага за лечение на кашлица.

4. Розмаринът подсилва паметта

Свежи подправки

Дълго използван за поддържане на паметта, розмаринът има положително въздействие благодарение на тонизиращия си аромат. Той има противовъзпалителен ефект и признати ползи при стомашни разстройства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest