gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на магданоз в саксия

Отглеждане на магданоз в саксия

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
21847104
отглеждане на магданоз в саксия
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Магданозът е една от най-използваните свежи зелени подправки в традиционната българска кухня. Макар да се използва и сушен магданоз, нищо не може да замени вкуса и аромата на пресния. Ако нямате собствена градина и нямате доверие на това, което се продава в магазините или искате да имате свеж магданоз през зимата, произведен лично от вас, то решението е да си отглеждате магданоз в саксия у дома.

Предимствата на отглеждането на магданоз в саксия са, че можете го засадите по всяко време, дори и през зимата и да имате пресни стръкчета целогодишно.

Характеристики на отглеждането на магданоза в саксия

Магданозът се счита за непретенциозно и не много взискателно растение, но за успешното му отглеждане в саксия човек трябва да се подготви и да осигури определени условия.

Има два начина да отгледате магданоз у дома – да засеете семена или да засадите корен от магданоз в саксия. При сеитба на семена процесът на отглеждане е по-дълъг и трудоемък, а първото отрязване на стръкчета може да се случи чак 1. 5-2 месеца след сеитбата. Но от друга страна, този метод ви позволява да имате пресен магданоз за доста дълго време. При засаждане на корени, пресният магданоз ще се появи много по-рано, около 3-4 седмици след засаждането, но бързото изчерпване на корените няма да позволи отглеждането на магданоза за дълго време, така че те ще трябва да бъдат заменени.

За сеитба и отглеждане на магданоз у дома се препоръчва да изберете ранните сортове магданоз. Между другото, на опаковката на някои семена пише, че магданозът може да се отглежда в саксия. Например, смята се, че къдравият магданоз е по-лесен за грижи и по-малко взискателен от гледна точка на неговите условия, така че много хора предпочитат да го отглеждат у дома.

Засаждане на семена от магданоз в саксия

Саксия и почва

Препоръчва се засаждането на магданоз в дълбоки и просторни саксии, тъй като той образува мощна коренова система. Височината на саксиите трябва да бъде най-малко 15-20 см, като този размер е необходим както при засаждане на корени, така и на семена. Саксията трябва да има дренажни отвори, които да позволят на излишната влага да не застоява в саксията. Добре е преди засаждането саксията да се дезинфекцира със силен разтвор на калиев перманганат.

За да спестите време, можете да си купите почва в специализиран магазин; всяка готова почва за разсад с ниво на киселинност в диапазона от 6.5-7.0 pH ще свърши работа. Но можете сами да приготвите сместа за засаждане, като смесите градинска пръст, хумус (компост) и речен пясък в съотношени 3:1:1. Всяка почва, дори закупена, се препоръчва да се дезинфекцира предварително, например чрез изпичане във фурната или попарване, така че всички патогенни организми и гъбички да загинат под въздействието на високи температури. Или да залеете с розов разтвор на калиев перманганат или фитоспорин.

Предварителна подготовка и засяване на семената

За да набъбнат и покълнат лесно, трябва да поставите семената върху влажна кърпа, която също трябва да бъде покрита с малко парче навлажнена марля отгоре или да използвате памук. Поставете капак отгоре, така че влагата да не се изпарява бързо, и ги поставете на тъмно и топло място за няколко дни.

Семената не трябва да плуват във вода, а да са само леко влажни. Не забравяйте да проверите дали кърпите (или памука) са леко влажни и никога не изсъхват. До 20-30 минути преди сеитбата, мариновайте в леко розов разтвор на калиев перманганат.

Инструкции стъпка по стъпка за засяване на семена от магданоз в саксия:

- изсипете дренажен слой (2-3 см) на дъното на саксията;

- напълнете саксията с почва;

магданоз
Снимка: KarolOlson/pixabay.com

- направете канали с дълбочина 0. 5 см и ги напоете обилно с вода, позволявайки да се абсорбира влагата;

- посейте семена;

- леко поръсете семената с почва (но не повече от 0. 5 см);

- напръскайте почвата отгоре с пулверизатор;

- покрийте саксията със стъкло или фолио и поставете на тъмно място при температура от 25 градуса, докато се появят издънки;

- проветрявайте импровизирания парник от време на време, като при нужда навлажнете почвата с пулверизатор;

- след появата на кълнове, покритието се отстранява и саксията се премества на по-хладно място;

- в случай на гъсти стъбла, след известно време те трябва да се изтънят, като се оставят най-силните, тъй като всяко растение се нуждае от достатъчно място и светлина. Оптимално е да оставите една туфичка на всеки 5 см.

При засяване на магданоз със семена, първите издънки се появяват в рамките на 2-3 седмици, а първата реколта може да се отреже само 50-70 дни след поникването.

Отглеждане на магданоз в прозорец чрез засаждане на корени и в саксия

За този метод трябва да пресадите коренищата на магданоза от градината в края на лятото и есента в саксия, тогава ще имате зелени стръкчета през цялата зима. Преди да засадите в саксия, силно се препоръчва да освободите корените от старата почва и леко да отрежете върховете (само дългите), така че дължината им да е в рамките на 10-15 см.

Инструкции стъпка по стъпка за засаждане на корени от магданоз в саксия:

- на дъното на саксията трябва да се сложи дренажен слой.

- напълнете саксията на 1/3 с почва.

- разпределете корените в саксията на 3-4 см едн от друг.

- покрийте със земя и леко уплътнете.

- само придатъците (апикалните пъпки) трябва да стърчат отгоре.

- полейте с лейка.

- преди растежа на нови зелени листа, поставете на леко хладно място (15-18 градуса) и след това преместете на по-топло (поне 18-20 градуса) и светло място (през зимата само под лампа).

При засаждане на корени, първата реколта може да бъде получена след 3-4 седмици.

как се отглежда магданоз в саксия

Как да се грижим за магданоза в саксия

За да може магданозът да може напълно да расте и да даде стабилна реколта, е необходимо да се създадат определени условия за растението, които ще бъдат най-приемливи за пълното развитие на зеленината в апартамента.

За да отглеждате магданоз, най-доброто място за започване е южният прозорец, но можете също да поставите саксиите на източния или западния прозорец. Въпреки това, с настъпването на пролетта и още повече през лятото, се препоръчва засенчване от пряка слънчева светлина.

За пълното израстване на магданоза е необходима продължителност на деня от най-малко 12 часа, поради което през периода на кратки зимни дни вечер и/или сутрин си струва да се осигури допълнително осветление, като се използват фитолампи или светодиодни лампи с пълен спектър. Същото се отнася, ако навън времето е облачно.

Трябва редовно да обръщате саксията спрямо светлината, тъй като магданозът ще се накланя към прозореца. А през лятото е препоръчително да преместите магданоза на балкона.

Оптималната температура за отглеждане на магданоз у дома е 18-20 градуса. Повишената температура на въздуха по време на растежа на магданоза, както и липсата на слънчева светлина, водят до факта, че кълновете се разтягат, деформират и придобиват светло зелен цвят.

Магданозът е влаголюбиво растение, поради което се нуждае от редовно поливане. Но не трябва да се допуска задържане на влага, както и изсушаване. Поливането трябва да се извършва, когато горният слой на почвата изсъхне, разбира се, само с утаена вода със стайна температура. При високи температури и ниска влажност се препоръчва допълнително да се напръскат листата на магданоза с бутилка за пръскане.

Извършвайте периодично разрохкване на горния слой на почвата след поливане (особено ако след него се образува коричка), което осигурява достъп на въздух до корените на растението.

След достигане на необходимата фаза на развитие на магданоза, веднъж седмично можете да си режете стръкчета за употреба. Когато ги режете, трябва да го правите на височина на клонките 10-14 см. Не е желателно да се реже магданозът до корена, нито да се отрязват всички стъбла наведнъж. Препоръчва се да се избират само най-дългите клонки с големи листа и не забравяйте да оставите дръжките.

Болести и вредители

Ако поливането на растението и температурата са неправилни, магданозът може да бъде засегнат от гъбични заболявания. За борба с тях се препоръчва да се извърши третиране с биологичния продукт фитоспорин и допълнително да се коригира поливането и условията за поддържане. Основният вредител на магданоза са листните въшки, следователно, при първите признаци листата трябва да се пръскат с фитоверм.

Важно! След извършване на третиране на вредители или болести е необходимо да се придържате към периода на изчакване, посочен на опаковката на препарата, без да използвате магданоза през този период.

Вижте и за какво помага сокът от магданоз и всички здравословни ползи от магданоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest