Ако някога сте се замисляли от какво се приготвя халвата, ето го и отговора – от сусам и мед. Според древните писания още жените от Вавилон са използвали халвата, за да засилят своята сексапилност и да възвърнат потентността на мъжете си.
Отглеждан от човека в продължение на хиляди години, сусамът винаги е възприеман като специална подмладяваща храна. Той се използва широко в Африка и Средния Изток. В Индия и Китай е основна храна. Халвата е най-разпространена в Турция и Израел.
Някои считат, че сусамът - основната съставка на халвата, е „царят на семената”. В действителност сусамените семена са изключително хранителни. Те са по-богати на калций от млякото, сиренето или ядките.
Съдържанието на протеин е с около 20 % по-високо от това в месото. Сусамовите семена са много ценни източници на важната аминокиселина метионин, която липсва в протеините от растителен произход.
Семената са много богати и на ненаситени мастни киселини – почти 55 % от семето е мазнина. В състава на сусама влизат и ценните витамини В и Е.
Растението е чудесен източник на лецитин – една фосфоризирана мазнина, която е главна съставка на мозъка и нервните тъкани, в същото време е съществена част от спермата.
Лецитинът успешно поддържа кръвоносните съдове, предпазва ги от натрупване на холестерол. Той е и много важен за правилната функция на жлезите (хипофизната, епифизната и половите), които до голяма степен са отговорни за това да изглеждате и да се чувствате млади.
Подмладяващото свойство на халвата може да бъде научно обяснено. Сусамовите семена съдържат магнезий и калций в големи количества, а медът е богат на аспартатна киселина – една от аминокиселините. Тази съставка е важен подмладяващ фактор, особено по отношение на сексуалната кондиция.
Не забравяйте да включвате халвата и сусамените семена по-често в диетата си. Това ще ви направи по-здрави и свежи.
Коментари