Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Митове и истини за стомаха

Митове и истини за стомаха

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Корем

Хората знаят много малко за собствения си стомах, а той може да причини много неудобства, ако не работи правилно. Това често е причина за сложни решения, свързани със здравето.

Мит е, че храносмилателният процес се осъществява изключително и само в стомаха. Всъщност той се осъществява в тънките черва. Храната попада в стомаха, смесва се и се раздробява на миниатюрни парченца и се превръща в каша.

Тази каша на малки дози отива в тънките черва, където става усвояването ѝ. Храната не започва да се смила веднага след като попадне в стомаха ни. Той само подготвя храната за усвояване.

Мит е и че ако човек яде по-малко, стомахът му се свива. Когато човек пораства, размерът на стомаха му не се променя, освен ако не се подложи на хирургична интервенция.

Ако ядете по-малко, стомахът ви не се свива, но може да се пренастрои вашият регулатор на апетита. Затова ако започнете да се храните по-малко, няма да изпитвате глад, защото ще свикнете.

Мит е и че слабите хора имат по-малки стомаси от пълните. Слабите хора могат да имат точно толкова голям стомах, както и тези, които се борят цял живот с наднорменото тегло.

Мит е и че упражнения като коремни преси могат да намалят размера на стомаха. Те само могат да премахнат или намалят натрупванията от мазнини около корема.

Стомах

Мазнините около стомаха водят до редица проблеми, тъй като всъщност има много мазнини и около органите, които не можем да видим или усетим на пипане.

Правилното хранене премахва първо мазнините около органите, затова често дори при диета човек не отслабва видимо през първите няколко дни.

Един от разпространените факти за стомаха е истина – а именно, че храната, която съдържа неразтворима във вода целулоза, предпазва от газове и подуване, а разтворимата целулоза води до тези проблеми.

Много хора не знаят, че има различни видове целулоза. Разтворимата във вода се съдържа в продукти като бобови култури, сред които и грах, както и цитрусови плодове – те предизвикват газове и подуване. Неразтворима във вода целулоза съдържа пълнозърнестият хляб, а също така пшеницата, зелето, цвеклото и морковите.

Тъй като неразтворимата целулоза изобщо не се смила, а просто минава през стомашно-чревния тракт, тя не взаимодейства със стомашната флора и така се образуват газове.

Истина е и че бисквитите с масло спомагат за контролиране на апетита, за разлика от бисквитите без масло. Това се дължи на факта, че мазнините се усвояват доста по-бавно, отколкото въглехидрати и повече време остават в стомаха, което дава усещане за ситост за по-дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Виктор
Виктор
Моля, уточнете коя от двете целулози предизвиква газовете. Мисля, че има грешка в текста.
27.04.2015 11:48
1
Фит
Фит
Целулозата, независимо какъв тип, предизвиква газове. Няма друга възможност!!!Но въпреки това, тя трябва да се консумира ежедневно, защото е "метлата" в храносмилателния тракт.А ако бъде и умерено- няма да има подуване. Минималното до умерено хранене- това е принципът на здравословното хранене.
12.06.2013 14:53
2
1
Фит
Фит
Да- има противоречие. Това трябва да се коригира заради хората,които имат подобни здравословни проблеми и вярват във всичко написано, без да се замислят.
12.06.2013 14:19
2
rikka
rikka
Аз нищо не разбрах за тая целулоза. Ама нищо.
19.03.2012 13:38
Alex
Alex
Ха, ха направо за неразтворимата целулоза.
02.06.2011 20:28
1
Краен
Краен
Тия три абзаца напълно си противоречат. Кое е вярното последно ?

Един от разпространените факти за стомаха е истина – а именно, че храната, която съдържа неразтворима във вода целулоза, предпазва от газове и подуване, а разтворимата целулоза води до тези проблеми.

Много хора не знаят, че има различни видове целулоза. Разтворимата във вода се съдържа в продукти като бобови култури, сред които и грах, както и цитрусови плодове – те предизвикват газове и подуване. Неразтворима във вода целулоза съдържа пълнозърнестият хляб, а също така пшеницата, зелето, цвеклото и морковите.

Тъй като неразтворимата целулоза изобщо не се смила, а просто минава през стомашно-чревния тракт, тя не взаимодейства със стомашната флора и така се образуват газове.
27.05.2011 09:03
2