Пореч
BorageBorač

Пореч

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Пореч
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Пореч /Borago officinalis/, познат още като лечебна краставица, краставична трева и вълчо цвете е едногодишно тревисто растение с произход Сирия. Поречът е натурализиран в целия Средиземноморски басейн, Европа, Иран и Северна Африка.

Стъблата на пореч са покрити с гъсти власинки и достигат височина до 70 см. Листата му са сочни, също покрити с власинки, имат аромат на краставица и боядисват в син цвят.

Цветовете на пореча са много красиви, виолетово-сини. Цъфтят от май до август месец. В България пореч се среща много рядко и култивирането е сравнително слабо. Отглежда се предимно за домашни нужди, но не на много места.

История на пореч

Преди векове европейците правели чай от листата на пореч, като ги накисвали във вино, за да намалят скуката. През 1597 година билкар на име Джон Джерард изтъква редица предимства на билката и дори казва, че сиропът от цветовете на пореч помага при депресия.

В миналото поречът е бил засяван в много градини, за да привлича пчелите, да стимулира растежа на ягодите и да контролира червенеенето на доматите. Пресните листа на пореча се използвали като зеленчук.

Отглеждане на пореч

Пореч е много бързорастящо растение. Размножава се чрез семена. Поречът е студоустойчиво и сравнително сухоустойчиво растение. Не е взискателен към почвата, но расте добре на богати на хумус, рохки почви. Понася добре засенчването.

Поречът се засява на леки почви, които са подхранени с органични торове. Грижите се състоят в прекопаване и плевене, подхранване. Поречът рядко бива поразяван от болести и почти никога не е нападан от вредители.

Състав на пореч

Пореч е един от най-добрите източници на гама-линолова киселина, която е една от ценните за тялото мазнини. Други ключови компоненти в пореча са сапонини, танини, слузно вещество, калий, калций, витамин С. В билката се съдържат пиролизидин алкалоиди, които имат тоскично действие за черния дроб.

Ползи от пореч

Билка Пореч

Без значение дали се консумира като билка или под формата на хранителна добавка, поречът има редица ползи за здравето. Той помага за ефективното пречистване на кръвоносната система, като в същото време предпазва нервната система от неврози и спомага за тонизирането и нормалното ѝ функциониране. Поречът предпазва сърдечно-съдовата система от заболявания, облекчава болки в гърдите и сърцебиене.

Пореч е изключително ефективен при женски състояния, свързани с предменструален синдром, помага за засилването на млякото при кърмачки. Подпомага функциите на ендокринната система, активирайки надбъбречните жлези.

Използва се за облекчаване на възпалителни процеси като перитонит, ревматизъм /пореч при ревматизъм/. Поречът подобрява дейността на бъбреците и е отлично средство срещу плеврит, бронхит, настинки.

Високото съдържание на слузно вещество в пореча облекчава дразненето и успокоява дихателни проблеми. Омекотяващите му свойства го правят изключително полезен при възпаления на кожата.

В народната медицина пореч често е използван за облекчаване на дискомфорта при фиброкистозни заболявания на гърдата, диабетна невропатия, лупус, екземи, ревматоиден артрит.

Поречовото масло е един от най-добрите източници на линоленова киселина – основна мастна киселина, служеща като прекусор за простагландините. Това са хормоноподобни съединения, които подпомагат регулирането на различни физиологични процеси. Маслото от пореч съдържа незаменими мастни киселини, които са необходими за облекчаването на много физически проблеми.

Редица изследвания сочат, че при хора с ревматоиден артрит се намалява болезнеността и подуването на ставите, когато за няколко месеца са вземали капсули с поречово масло.

Пореч

Прясно изцеден сок от пореч се използва под формата на настойка или лапи за лечение на рани и възпаления по кожата. Сокът от свежите листа на билката се използва за лечение на безпокойство, мъка или депресия. Настойките се използват за лечение на респираторни състояния, особено ранни състояния на магарешка кашлица и плеврит.

Вреди от пореч

Прекалено високите дози поречово масло могат да бъдат опасни и токсични поради съдържанието на пиролизидни алкалоиди. В редки случаи се наблюдават странични ефекти като гадене, главоболие, стомашен дискомфорт. Хора с чернодробни проблеми трябва да избягват прием на поречово масло или да го приемат след консултация с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес