Храните се пакетират чрез специални технологии, за да се запазят в добри условия. Пакетирането се прави с цел предпазване на продуктите от замърсяване с прах и поява на микроби.
Друга важна цел на пакетирането е намаляването на хранителните загуби. В развитите страни, където количеството пакетирани храни е относително голямо, количеството на загубите е около 3%, докато в развиващите се този процент е около 30%. Замисляли ли сте обаче дали тези храни могат да бъдат нездравословни или даже опасни?
Пакетираните храни са обработени и са лесно достъпни в магазините. Те съдържат изкуствени захари, добавки, химикали и консерванти. В днешно време, когато човек посети магазина, той дава повече от половината си бюджет за тях.
Човешкото тяло се нуждае от витамини, минерали и други нутриенти, които са отговорни за доброто физическо и духовно здраве. Обработените храни не съдържат тези жизнено важни съставки, но за сметка на това имат вредни консерванти. Нека се запознаем с опасностите от неправилно пакетираните храни.
Опасности при нездравословно пакетираните храни – хранителни добавки и консерванти
Хранителните консерванти или добавките са съставки на пакетираните храни, които се използват за съхраняване на храната за по-дълго време. Тези добавки включват изкуствени захари, натриев нитрат, транс-киселини, ВНА и ВНТ, синтетични оцветители и мононатриев глутамат (MSG).
Храните, на които пише, че нямат добавена захар, всъщност съдържат изкуствени захари, които нямат калории. Те имат малка дажба нутриенти и калории и в крайна сметка водят до качване на теглото. Обикновено безалкохолните съдържат тези изкуствени захари като добавка и това е основната причина за прекомерното тегло на хората днес.
Натриев Нитрат се добавя на пакетираното месо и се твърди, че е карциногенен. Той се конвертира на нитрозамини (които са карциногенни), когато месото се готви на високи температури. Транс-мазнините се намират основно в снаксовете, бисквитите, кексчетата и чипсовете. Това са наситени мазнини, които увеличават риска от сърдечен удар и заздравяват сърдечните артерии, водейки до сърдечна недостатъчност.
ВТА и ВНА са два антиоксиданта, които се слагат, за да се избегне нежеланата ферментация на храната. Изследванията още продължават, за да се разбере дали тези антиоксиданти не са карциногенни, поради което е желателно да избягвате храни, съдържащи тези добавки. Мононатриевият глутамат се използва за хранително повишение, с което да се подобри вкуса. Замразените храни се запазват чрез мононатриев глутамат.
При обработката на зеленчуци, подправки и при бързата храна се добавя сол. Тя играе важна роля в контролирането на кръвното налягане и за свиване на мускулите. Увеличаването на дневните дози сол може обаче да доведе до задържане на вода и до високо кръвно налягане. При прекомерни количества се свиват артериите.
Добавените багрила и бои могат да бъдат намерени в зърнените храни и сладоледите. Много бои са карциногенни и нямат никаква хранителна стойност. От алергии до аутизъм, оцветените храни могат да са източник на много болести.
Опасностите от нездравословно пакетираните храни могат да бъдат изредени както следва:
• Болки в тялото
• Алергии и обриви
• Подути лимфни възли
• Диария
• Запек
Запомнете, че не всички пакетирани храни са нездравословни. Следващият кът, когато пазарувате, просто отделете време да се запознаете със съставките и добавките им.
Коментари