gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Засаждане от отглеждане на салвия в саксия

Засаждане от отглеждане на салвия в саксия

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Салвия
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Салвията е градински чай, който се използва като билка и подправка. Отглежда се още за етерично масло. У нас вирее както като градинско, така и като саксийно растения. На пазара лесно могат да с открият както семена, така и разсад от салвия.

Към рода Салвия принадлежат около триста вида многогодишни и едногодишни тревисти треви и полухрасти. Най-широко приложение в зацветяването е получил вида Splendens (Блестяща салвия).

Размножаването на салвия става чрез семена или чрез резници. Събирането на семена започва от август и продължава до октомври.

Това става като се отрязват прецъфтелите и леко покафенели съцветия и цветове. Семената запазват своята покълняемост 3-4 години. Ако за пръв път ще отглеждате салвия, най-добре купете семената.

Градински чай

Най-подходящи за отглеждане на терасата в сандъчета са ниските сортове. Засаждат се в периода март-април. Семената се поставят на 7-8 см едно от друго.

Растението се нуждае от умерено поливане със затоплена вода, торене, проветряване и недопускане развитието на плевели. Ако почвата е много влажна и обилно торена, салвията образува повече вегетативна маса за сметка на цъфтежа.

Салвията е устойчива на суша, не е взискателна към почвата, стига да е добре пропусклива, понася добре директна светлина, сянка и полусянка.

Търпи на подрязване, при което се разклонява бързо и се сгъстява. Растението издържа на много ниски температури, дори отглеждано в саксия.

Семената покълват от няколко дни до 2 седмици. Пикират се по стандартен начин при 3 двойки истински листа на разстояние 5-7 см. Трябва да прецените колко корена ще са ви нужни и ги пресадете отново по-късно на разстояние 10-15 см.

Ако имате възможност, е добре през първата година на два пъти да обогатите почвата с кристалон.

Салвията се поливат предимно лятото. През есента, преди да е станало студено, се полива за последен път. В периода от ноември до края на март може да не се полива.

В началото на втората година растенията се подрязват до нивото на почвата или малко над нея. Това активира растежа. Подобно подрязване се прави всяка година.

В домашни условия салвията цъфти на втората или третата година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest