Джим Кох е един от основателите на бирената компания Бостън Биър. Кох поразил група журналисти на купон с устойчивостта, която проявил към алкохолните напитки. Той изпил сериозно количество твърд алкохол, но си тръгнал във видимо трезво състояние.
Журналистите се смаяли от това, на което станали свидетели, и веднага потърсили отговор на въпроса защо не се е напил. Производителят на бира обяснил, че причината алкохолът да не му повлияе се крие в маята.
За да не се напиваме, Кох съветва преди всяко парти да изяждаме по една лъжичка мая. Разбира се, ако вкусът й ви се струва твърде неприятен, какъвто е случаят с Кох, можете да я смесите с малко кисело мляко.
По този начин вкусът на маята ще се неутрализира и ще можете да я погълнете, а от друга страна няма да изпадате в неловки ситуации на купона, ако прекалите с напитките.
Причината маята да действа по този начин е една от съставките, които се съдържа в нея – алкохолдехидрогеназа. Тази съставка има свойството да неутрализира изпития алкохол, преди да е достигнал до мозъка.
Джим Кох все пак предупреждава всеки, който е решил да опита този вариант, да бъде внимателен. Маята не може да бъде гаранция, че няма да се напиете, особено след голямо количество изпит алкохол. Продуктът по-скоро може да намали последиците от погълнатия алкохол.
Ако все пак не можете да си представите да погълнете мая, преди да започнете да пиете, има и друг начин. Само 125 г пчелен мед могат да помогнат на пиян човек да изтрезнее, твърди датският учен Ларсен. Според него медът трябва да се даде на пияния на два пъти, като между тях трябва да има промеждутък от половин час.
Ученият е убеден, че това ще предизвика изтрезняване. Той обяснява, че високото съдържание на фруктоза в меда ще неутрализира действието на погълнатия алкохол.
И ако не вярвате и на този вариант – американски и австралийски учени са измислили още по-лесен начин за неутрализиране действието на алкохола.
Експертите са изработили хапче, което неутрализира действието на изпитите спиртни напитки. Изобретението е тествано върху мишки.
Коментари