gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ужас! Китайците вече правят ориз от пластмаса

Ужас! Китайците вече правят ориз от пластмаса

Ориз
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Фалшив ориз от пластмаса се произвежда в Китай и то от няколко години, посочват азиатски медии. Според информациите оризът се произвеждал основно от два вида картофи, едните от които сладки, както и от парченца пластмаса.

Въпреки че от няколко години е известно, че в страната се произвежда подобен продукт, никой до този момент не е взел никакви мерки, твърдят още азиатските вестници. Разликата с натуралния ориз може да бъде забелязана чак след приготвяне, съобщават още медиите.

На външен вид пластмасовият ориз изглеждал точно като другия, но след като се сготви, оставал твърд, което след консумация може да предизвика здравословни проблеми. Някои медии дори наричат тези здравословни проблеми необратими.

Според информации в производството на вредния ориз е замесена и една от популярните и предпочитани от китайците марки. Твърди се, че от фирмата смесвали обикновения ориз с пластмасовия и го продавали на потребителите.

Още по-сериозният проблем е, че китайците вече изнасят този фалшив ориз – намерени са пакети в Индонезия, Индия и Виетнам.

Китайски Ориз

Въпреки тази информация, експерти твърдят, че няма място за безпокойство. Те опровергават информацията, че оризът не може да бъде различен от натуралния – напротив, пластмасовият много лесно се разпознавал.

Освен че действително оставал по-твърд след варене, фалшивата зърнена култура имала много неприятен аромат на изгоряла пластмаса, когато се добави към гозба. Или казано по друг начин – няма как да не се усети, че нещо в яденето не е наред.

От Китайската ресторантьорска организация дори са излезли с официално становище по въпроса.

Те предупреждават хората да не си купуват от този вид ориз и да четат по-внимателно етикетите на стоките, които си избират в супермаркетите.

Те обясняват още, че изяждането на само една купичка от него се равнява на изяждането на една полиетиленова торбичка. Новината за пластмасовия ориз обикаля из социалните мрежи вече доста време. На този етап в България няма сигнали за подобен продукт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest