Покриването на люспите на кромид лук с тънък слой злато ги прави разтягащи се и гъвкави като мускулни влакна, посочват във вестниците Лос Анджелис таймс и Индипендънт. Специалистите обясняват, че клетките, които се намират под люспата на лука, са свързани по уникален начин и остават гъвкави и меки, дори когато се свиват.
Това е изключително трудно за възпроизвеждане при досегашните изкуствени мускули, уточняват тайванските учени. Специалистите всъщност работят в Националния университет в Тайван.
Те обясняват, че за изследването са взели слой клетки от лука, след което са ги измили и ги изсушили. Изсушаването е направено чрез замразяване, за да може да бъде премахната водата, но клетките да останат.
Това обаче е направило слоя крехък, затова учените впоследствие са го обработили със специален протеин, който да го направи по-твърд. За да може да се движи, както се движи мускулът, учените са приложили към този слой електричество, като са използвали специално оборудване. Преди това специалистите са покрили клетките от лука със слой злато, за да станат проводими.
Когато се променя напрежението, ципата се движела като истински мускул, уверяват тайванските специалисти. Учените са обнадеждени, защото подобно изобретение може да се окаже изключително полезно и да бъде от полза при разработването на умни изкуствени тъкани.
Първоначалната цел на тайванските специалисти била да се създаде изкуствена микроскопична структура, която да увеличи подвижността на мускула. След това установили, че структурата, която имат клетките на лука, както и техните размери, са съвсем близки до това, което искат да направят.
На този етап единственият проблем е, че за да има движение, напрежението, което се прилага, трябва да бъде високо. Това изобретение може да бъде от помощ на специалистите и да успеят да създадат изкуствени мускули за роботи.
В случай че изкуствените мускули трябва да бъдат контролирани от батерии и компютърен чип, мускулите трябва да работят с по-малко енергия, обясняват изобретателите.
Коментари