В Северна Корея създадоха напитка, наречена Корльо ликьор, с която дори да прекалите, няма да имате махмурлук на следващия ден, съобщава местен вестник, цитиран от Франс прес.
Женшен и ориз са основните съставки на алкохолната напитка, която има едновременно сладък и солен вкус. Градусите на Корльо ликьор са между 30 и 40.
Той е много ценен от познавачите, тъй като има приятен вкус и не води до махмурлук, се заявява в изданието Пхенян таймс.
Според статията питието, забъркано във фабриката Taedonggang Foodstuff, се усъвършенства от години. Авторите на революционния ликьор са решили да заменят захарта с ориз, като опитите показали, че от тази подмяна ефектът на махмурлука след прекаляване с алкохола изчезва.
Към напитката е прибавен и женшен, известно като средство против махмурлук.
Още през август миналата година Корейската информационна агенция излезе с информация, че в Северна Корея работят по Корльо ликьор и тогава го представяха като евентуален еликсир на живота.
Андре Ейбрахамиан, директор на научните изследвания в Choson Exchange, заявява, че все още не е опивал въпросната алкохолна напитка, за да се запознае отблизо с нейните невиждани качества.
Ученият твърди, че в Северна Корея могат да се намеря наистина висококачествени бутилки ликьор, но не е възможно да съществува алкохол, който да не предизвиква махмурлук след напиване.
Ако все пак се докаже, че докладът за Корльо ликьор е верен, севернокорейците много ще се зарадват, когато алкохолът бъде пуснат на пазара.
Според данни на Световната здравна организация за 2012 година в Северна Корея се изпиват по 12.1 литра алкохол годишно, повече от всяка друга страна в Азия.
Коментари