Храним се ежедневно, но много рядко някой от нас се замисля за фазите на храненето и самия процес на храносмилане. Цялостният храносмилателен процес започва с поемането на храната. Храносмилането е процес на преработване на храната до вид, в които може да бъде усвоена от организма ни.
Храносмилателна система може да смели почти всичката храна, която ядем. Изключение правят случаите, в които имаме някакво заболяване.
Структурата на храносмилателната система е следната:
- устна кухина;
- хранопровод;
- стомах;
- тънко черво;
- дебело черво.
Храносмилателният процес започва от устата, където в продължение на четвърт от минутата храната се обработва по механичен или химичен начин. В устата ни се осъществяват дъвчене и слюноотделяне, хапката храна се сдъвква с помощта на слюнката, след което навлиза в хранопровода и продължава пътя си към стомаха.
Стомахът се намира между хранопровода и тънкото черво, там започва основното смилане на храната. Вече попаднала в стомаха храната се обработва благодарение на стомашния сок. Това се случва за около 3 до 5 часа в зависимост от приетото количество храна.
Започнало веднъж, то може да продължи с часове дотогава, докогато има храна в стомаха, и спира едва след неговото пълно изпразване.
Храната постъпва в тънките черва през изхода на стомаха. Тънките черва са мястото, където протича по-голямата част от разграждането на хранителните вещества. Храносмилането в тънкото черво се осъществява благодарение на чревен сок. За едно денонощие организмът ни отделя около 3 литра чревен сок. Тънкото черво се състои от три основни части - дванадесетопръстник, празно черво и хълбочно черво.
Храносмилането в дванадесетопръстника се осъществява благодарение на жлъчката и панкреатичния сок. Дванадесетопръстникът е т.н. лаборатория на храносмилането.
Следващата фаза на храносмилателния процес е постъпването на получената хранителна каша в дебелото черво. Дебелото черво също се състои от три основни части - сляпо черво, ободно черво и право черво.
Бактерийната флора на дебелото черво осъществява превръщане на продукти на храносмилането. Такива основни процеси са ферментацията на въглехидратите и гниенето на белтъците. Отпадъчният материал се изхвърля от тялото в рамките на денонощие.
Коментари