gotvach.bg»Статии»Любопитно»Защо са вредни клечките за зъби?

Защо са вредни клечките за зъби?

Защо са вредни клечките за зъби?
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Много хора не знаят как да се грижат за зъбите си. Още повече хора пък не осъзнават, че проблемите могат да засягат както зъбите, така и венците.

Доказано е, че клечките са едно от първите средства за почистване на зъбите от храна. Още преди векове нашите прадеди са използвали някакъв вид клечки, за да премахват натрупаната между зъбите храна. Малко след появата на клечките за зъби се появяват и четките за зъби. Новото средство за почистване на устната кухина е много по-лесно за използване и много по-функционално, затова бързо се превръща в любимия уред за чистене на зъбите от цивилизования вече човек.

Независимо че в днешно време има изобилие от уреди за почистване на зъбите като обикновени четки за зъби, електрически четки за зъби и други, клечките остават предпочитан и все още широко използван продукт. С разнообразие от различни вкусове, клечките за зъби са предлагани почти навсякъде - както в магазините за хранителни стоки, така и в ресторантите.

Оказва се обаче, че клечките за зъби имат вредни въздействия върху устната кухина. Зъболекарите лесно могат да разберат кой използва клечки за зъби и колко често. Когато човек постоянно използва клечки за зъби, това може да доведе до трайни увреждания на зъбите и венците.

Защо са вредни клечките за зъби?

Натискът, който оказва клечката върху венеца при самия процес на избутване на остатъка от храна, уврежда цимента на коронката, който лежи на повърхността на зъбите. Това може да доведе до развитието на кариес и други зъбни проблеми. Венците често страдат от убождания от клечки за зъби. По-сериозното убождане може да създаде рана и да предизвика инфекция и подуване. При такива случаи е необходимо да реагирате бързо и да потърсите лекарска помощ, преди да е станало прекалено сериозно.

Използването на клечки за зъби може да захаби емайла и да доведе до рушене на зъбите. Има пластмасови и дървени клечки за зъби. Пластмасовите са за предпочитане, защото при счупване на дървената клечка е възможно да попадне треска в устата ви и още по- лошо да се забоде във венеца. След това ще последват сложни и неприятни процедури, които със сигурност предпочитате да си спестите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest