Помощни средства при задух (експираторна диспнея)

Помощни средства при задух (експираторна диспнея)
Освежител против неприятни миризми за хладилник-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
7.56 лв.
Виж ››

В този текст ще намерите много съвети за първа помощ и самопомощ при експираторна диспнея.

Задухът е нарушение на ритъма, честотата и силата на дихателните движения, а субективно задухът се проявява с усещане за липса на въздух.

Защо и кога се появява задух?

Задухът е един от клиничните симптоми на белодробни- и сърдечно-съдови заболявания. Може да бъде при вдишване – ако е затруднено, и издишване - ако издишването е затруднено. В тази статия ще ви разкажем как да помогнете при задух при пациент с бронхиална астма и ще се съсредоточим върху пози, които улесняват дишането.

При атака на бронхиална астма се появява задух при издишване поради стесняване на лумена на малки бронхи и бронхиоли поради спазъм на бронхиалните мускули. Пациентът се оплаква от затруднено и продължително издишване, тоест задухът има експираторен характер.

Първа помощ при експираторна диспнея

Помощни средства при задух

Ако експираторната диспнея е свързана с алергични заболявания (например бронхиална астма), е необходимо:

- Премахнете, ако е възможно, алергена;

- Успокойте пациента;

- Осигурете удобна позиция;

- Без смущаващо облекло (отворете яката, разхлабете вратовръзката, развържете шала);

- Отворете прозореца, за да осигурите чист въздух;

- Дайте на пациента инхалатор с лекарството, което му помага при атаки;

- По указание на лекар дайте отхрачващи средства, ако храчките не се отделят добре;

- Следете дишането и пулса.

В допълнение към първата помощ при задух, която по правило се осигурява от хора около него по време на атака, пациентът трябва да знае методите, които може да използва сам, за да облекчи състоянието си. Нека се спрем на някои от тях.

Техники за самопомощ при експираторна диспнея

1. Техника свити устни - първата самопомощ при експираторна диспнея

Една от техниките за самопомощ при задух е да се използва упражнението за свиване на устните. Тази техника се нарича още издишване с измерване на устните. При изпълнение на това упражнение устните лежат свободно една върху друга; при издишване въздухът преминава между устните и напуска устната кухина. В резултат на това налягането в дихателните пътища спада и става по-лесно издишването, докато дихателните пътища остават отворени. Тази техника улеснява дишането;

2. Положение на тялото за лесно дишане при експираторна диспнея

За да улесните дишането с експираторен задух, можете да заемате различни позиции на тялото. Важно е раменете да са насочени нагоре и ръцете да не висят.

Удобни са „позата на кочияша“ и „стойката на вратаря“. Също така в изправено положение трябва да се придържате с ръце, например до кръста, зад облегалката на стол или до стената. Това ще освободи натиска от раменете към гърдите. Също така ще бъде възможно да се използват по-добре мускулите на дихателните пътища. Използването на тази позиция и техниката на издишване със стиснати устни ще помогне на пациента да диша по-лесно.

- Поза на кочияша

Ако пациентът има затруднения с дишането, той трябва да седне, тъй като по този начин дихателните мускули могат да работят по-ефективно. В седнало положение наклонете горната част на тялото напред, с ръце, опряни в горната част на бедрата или върху маса;

- Вратарска стойка

В изправено положение пациентът трябва да седне леко и да сложи ръце върху горната част на бедрата. В този случай раменете трябва да са насочени нагоре;

- Подпиране на ръце

В изправено положение пациентът трябва да се наведе леко напред, с две ръце, опрени в масата, умивалника или облегалката на стола. Раменете са насочени нагоре;

- Как да се облегнете на стената

В изправено положение пациентът опира ръка на стената. Той използва едната си ръка като опора, а другата трябва да сложи колана си. В този случай втората ръка лежи на кръста, така че раменете да са насочени нагоре.

Тези позиции на раменете улесняват дишането при експираторен задух!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати