Ориз Карнароли

Ориз Карнароли

Ориз Карнароли - кулинарна употреба
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Една от най-старите зърнени култури, познати на човека, е оризът. Този хранителен продукт е много популярен във всички страни по света, а рецептите с ориз са безбройни.

Съществуват различни видове и хиляди сортове ориз. Неспециалистите трудно се ориентират в многообразието и невинаги успяват да подберат най-подходящия за замисленото ястие.

Съществуват различни класификации в тяхна помощ, според които културата се разделя по цвят, по размер и форма на зърното - според обработката на зърното.

Видовото разнообразие позволява да се подбира ориз за десерт, друг за запичане или за приготвяне на суши. При някои сортове зърната се слепват и придават определена форма на ястието. При други текстурата е кремообразна и така оризът приема ароматите и вкусовете на другите съставки на ястието. За салати и гарнитури се търсят също определени характеристики на сорта ориза.

Предмет на голям интерес сред шеф готвачите, а и сред всички, които обичат вкусната храна е оризът Карнароли, наричан често цар на ориза.

Ориз Карнароли

С какво този сорт Карнароли си е спечелил подобна слава и за какви ястия се използва?

Карнароли е италиански сорт ориз. Произвежда се при биологично земеделие в североизточната част на областта Павия. Специфичните характеристики на областта, влажността, особеностите на микроклимата и традициите на отглеждането на културата са причина за уникалните вкусови качества, големината на зърната и широкото приложение на Карнароли в съвременната италианска кухня.

Оризът Карнароли се отличава с по-високо съдържание на оризово нишесте и по-здрава структура от много популярни видове ориз. Това му придава по-кремообразна текстура при термичната обработка. Зърната му са малко по-дълги от обичайното при други сортове, по-твърди и запазват формата си по-добре при бавна термична обработка.

Благодарение на структурните си особености зърната запазват състоянието на дъвка за дълго и не преминават от ал денте в лепкаво състояние, както при повечето останали видове ориз. Това прави ориза Карнароли идеалната зърнена култура за приготвяне на известното италианско ризото, както и на испанската паеля. Подходящ е и за всяко блюдо, което изисква оризовите зърна да имат кремообразна структура.

Ориз Карнароли десерти

Друга важна особеност на този вид ориз е способността му да поема ароматите и вкусовете на останалите подправки в ястието, свързвайки се в невероятна хармония с останалите продукти. Комбинацията на Карнароли с месо, гъби, зеленчуци, морски дарове и бяло вино, варени на бавен огън създава кулинарното вълшебство, наречено италианско ризото - изискано произведение на италианския гурме стил.

Ако сте се сдобили с опаковка ориз Карноли, значи може спокойно да приготвите някоя от любимите ни рецепти за оризов пудинг или любимо мляко с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати