gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Динята ни пази от високо кръвно

Динята ни пази от високо кръвно

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494149112k
Ядене на Диня
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Сезонът на дините отмина, но и през по-студените месеци може да намерите този вкусен плод по пазарите и големите хипермаркети. Освен много вкусна, динята е и изключително полезна.

Положителните фактори за човешкото здраве са много. Според най-новите изследвания, динята подобрява функциите на артериите и понижава кръвното налягане на всеки един от девет страдащи от хипертензия.

Този вкусен плод съдържа ликопен, който е сложен антиоксидант. Именно на него се дължи цвета на динята. Ликопенът предпазва жените от сърдечно-съдови заболявания, а мъжете от рак на простатата и атеросклероза.

Новите проучвания свидетелстват, че динята съдържа л-цитрулин, който благодарение на биохимични процеси в тялото се превръща в л-аргинин.

Известно е, че приемът на л-аргинин като хранителна добавка не се препоръчва при хора с високо кръвно налягане, защото той причинява страничните ефекти като гадене, болки в стомаха и диария.

Диня

Способността на динята да трансформира л-цитрулин-а в л-аргинин помага на болните да не изпитват неприятните въздействия на тази аминокиселина и то благодарение на това, че сладко си похапват от вкусния плод.

Експертите от Университета на щата Флорида са на мнение, че динята предпазва от усложняване на хипертензията, което е един от съществените рискови фактори за сърдечни пристъпи и инфаркт.

Ръководителят на изследването - ас. проф. Артуро Фигеро, е категоричен, че л-цитрулинът вероятно предотвратява развитието на състоянието на прехипертензия в хипертензия.

Според него и екипът му приемът на л-цитрулин във вид на хранителна добавка вероятно ще намали количеството на необходими лекарства за контрол на артериалното налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати