Шоколад на щастието преборва сърдечните проблеми

Шоколад на щастието преборва сърдечните проблеми

Все по-широката консумация на шоколад, кара учените да търсят пътеки за усъвършенстването му. В интервал от около две десетилетия учените си представят шоколада по съвсем различен начин.

Според тях ако не бъдат създадени какаови дръвчета, които дават повече добиви, търсенето ще надвиши предлагането до 50 години.

Към настоящият момент много специалисти работят по разчитането генома на какаото. Те смятат, че огласяването му ще спаси шоколадовата индустрия, като помогне за създаването на шоколад на щастието.

Консумацията на този какаов продукт няма да създава чувство за вина у похапващите, защото е по-полезен за здравето. Революционният нов шоколад ще ни прави щастливи и същевременно ще се бори със сърдечни заболявания и други проблеми.

Шоколад на щастието преборва сърдечните проблеми

Благодарение на разкрития геном, е възможно да бъдат коригирани важни характеристики на какаовите насаждения. Сред тях са устойчивост на заболявания и суша, увеличаване на здравословните мазнини в зърната, подсилване на вкуса, ароматът и хранителната им стойност.

Според прогнозите и надеждите на „научните експерти по шоколад” в рамките на пет години генетично може да бъде увеличено съдържанието на полезните за сърцето флавоноиди. Именно те спомагат за регулирането на кръвното налягане и се отразяват благотворно на сърдечно-съдовата система.

Нескрита е и амбицията на учените да засилят и други полезни свойства на шоколада, като стимулиране на мозъчната дейност и борбата с диабета.

Геномът на какаото беше обявен през септември, като е заслуга на учени от лабораториите на "Марс", Ай Би Ем и няколко университета. Той не може да се патентова затова всички имат достъп до него и то без пари.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати