Лате и еспресо романо или как да се събудим по нов начин

Капучино

От кафе можете да приготвите много разнообразни напитки. Вместо да пиете сутрин баналната събуждаща напитка, дайте воля на виртуозните си умения и на фантазията си, като добавите нещо ваше в рецептите за кафе-напитки.

Кафе американо представлява стандартна порция кафе еспресо, което е разредено с гореща вода, докато не се превърне в напитка от 95 милилитра. Можете да сервирате водата и кафето отделно на любимата си половинка, за да реши в какви пропорции да си го смеси.

Лате – то се приготвя, като една част еспресо се смеси с три части горещо прясно мляко. Отгоре се излива разбита млечна пяна и захар на вкус. Сервира се във висока чаша.

Лате макиато – това е същото лате, но в други пропорции и без да се смесва. На една част еспресо се падат една и половина част прясно мляко и една и половина част млечна пяна.

Млякото се налива в чашата, отгоре – кафето, най-отгоре – пяната. Кафето не се смесва с млякото заради по-високата температура и по-малката му плътност. Сервира се в чаша със сламка. Кафето се подслажда предварително, за да не се разбърква вашето лате макиато.

Ирландско кафе – в огнеупорна стъклена чаша се налива едно малко уиски, добавя се една чаена лъжичка захар. Сместа се нагрява над открит огън, за да се разтопи захарта. Добавя се еспресо и се украсява с бита сметана.

Лате макиато

Мока – прясно мляко и няколко парченца шоколад в желана пропорция се нагряват, докато шоколадът не се разтопи. Долива се готовото еспресо и се украсява с бита сметана и настърган шоколад.

Еспресо ристрето – това е просто по-силно еспресо – една лъжичка кафе се сварява в два пъти по-малко вода от обичайното. Получава се много силно кафе, което се изпива на две глътки и без захар.

Капучино – истинската рецепта за тази известна напитка е следната: една трета еспресо, една трета топло прясно мляко и една трета млечна пяна. Украсява се с шоколадова пудра, какао или канела.

Еспресо романо – това е стандартна порция еспресо, в което е добавен лимон. Вие избирате какъв да е лимонът – дали нарязан на резенчета, изцеден или само настъргана кора от лимон.

Айс кафе – еспресо, кафява захар, кондензирано мляко или течна сметана се смесват. Налива се във висока чаша с лед. Вместо лед можете да използвате сладолед.

Френч прес – едро смляно кафе се залива с гореща вода и се запарва. Напитката се прецежда и се сервира в чаши за еспресо. Можете да украсите с бита сметана.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати