Вредата и ползата от най-популярните напитки
Harms and Benefits of the Most Popular Drinks
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вредата и ползата от най-популярните напитки

Вредата и ползата от най-популярните напитки

Кафе

Черен чай

Това е любимата напитка на жителите на Великобритания и арабските страни. Черният чай има тонизиращо въздействие за организма благодарения на кофеина в него.

Според учените притежава и възбуждащо действие почти същото като кафето. Танинът в черния чай спомага срещу инфекции. Катехинът пък има антиоксидантно действие.

Черният чай предпазва от стрес и повишава настроението. Не трябва обаче да се пие в по-големи количества от 2-3 чаши на ден, тъй като може да предизвика безсъние и нарушение в храносмилателната система.

Зелен чай

Зелен чай

Учените го считат за една от най-полезните напитки, тъй като притежава доста полезни свойства. Защитава от сърдечносъдови заболявания, противовъзпалителен и болкоуспокояващ е, предотвратява риска от развитието на рак.

Също така заздравява зъбите. Нормализира храносмилането. Предотвратява появата на камъни в бъбреците. Удължава човешкия живот. И една хубава новина за дамите – от него се отслабва.

Обаче! Не прекалявайте и със зеления чай. Тъй като в по-големи дози може да навреди на черния дроб.

Фреш

Фреш

Фрешовете или прясноизцедените плодови сокове съдържат огромно количество витамини – А, С, В, К, Е, а също и минерали. Сокът от ябълка например предотвратява развитието на умствени заболявания. Вишневият сок съдържа голямо количество антиоксиданти. Сокът от портокал предпазва от хипертония.

Фрешовете обаче имат един недостатък. Съдържат прекалено много захар, а той е вреден за емайла на зъбите. Някои учени пък смятат, че ежедневната консумация на сок може да увеличи риска от развитие на диабет при жените с 18%.

Газирани напитки

Газирани напитки

Внимание! Газираните напитки нямат полезни свойства. Освен това, че потискат глада. Ако прекалявате с тях сте заплашени от увеличаване на риска от развитието на диабет и затлъстяване.

Зъбният ви емайл ще отиде по дяволите заради захарта, подсладителите и киселините, които газираните напитки съдържат.

Също така те намаляват калция в костите и увеличават риска от мускулни заболявания.

Кафе

И през лятото, и през зимата кафето е актуалната напитка за събуждане. Ободрява и подобрява паметта. Повдига настроението и повишава мускулния тонус. Съдържа кофеин, антиоксиданти, калий, витaмини от групите B и P.

Какви са другите му положителни качества? Понижава риска от развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет, цироза.

А отрицателните? Вдига кръвното налягане, увеличана нивото на холестерола в кръвта и повишава риска от спонтанен аборт при бременните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
51
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати