Проверяват пилешкото за хормони на растежа

Хормони в пилешкото

Министърът на земеделието и горите професор Димитър Греков обяви, че ще бъде направена проверка за наличие на хормони на растежа в пилешкото месо, което се разпространява в търговската мрежа в страната.

Проверката ще обхване всички звена по веригата – от производителите на пилешко месо и заготовки в птицефермите, до цеховете за производство, складовете и магазините.

Проверката е възложена на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и е в отговор на редица публикации из родната преса за възможно инжектиране на пилетата във фермите с хормони за по-бърз растеж.

Земеделският министър се закани да бъде безкомпромисен към нарушителите, ако бъдат установени такива. При установени нарушения на производителите ще бъдат налагани солени финансови санкции, а по-фрапиращите случаи ще бъдат санкционирани със затваряне на производствената база.

Месо

Според професор Греков няма причина за безпокойство сред жителите на страната ни. Въпреки съобщенията в медиите до този момент на територията на страната ни не са засичани подобни нарушения.

В нито едно от направените до този момент изследвания на пилешко месо не са откривани хормони за предизвикване на бърз растеж, които могат да бъдат потенциално вредни за консуматорите.

Мониторинг за наличие на забранени вещества и субстанции в пилешкото месо се извършват не само на територията на България, но и на територията на всички държави в рамките на Европейския съюз. През последните 15 години няма нито едно констатирано нарушение в тази посока в нито една от страните-членки.

Пилешки бутчета

Експерти от Българската агенция за безопасност на храните са категорични, че хормони никога не са били разрешавани или още повече използвани на територията на Европа и Америка.

На практика използването на протеинови хормони на растежа при пернати е невъзможно по няколко причини. Ако хормоните се влагат във фуражните смески, те ще бъдат метаболизирани (разградени) още в жлезистия стомах на пилетата.

Втората възможност е да бъдат инжектирани. Това трябва да става всеки ден и да се прилага на всяка отделна птица, което на практика е неизпълнимо или толкова трудоемко, че резултатът от него ще бъде съмнителен или нерентабилен.

Отдавна се правят спекулации, че бързото нарастване на бройлерите се дължи на използването на забранени субстанции.

Истината е, че това е в резултат на създаването и поддържането на оптимални изходни и родителски линии, както и хранене с фуражи, които в оптимално съотношение съчетават протеини, витамини и минерали.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати