Охладеното месо е по-опасно от замразеното

Месо

Потребителските организации алармират, че охладеното месо в родните магазини често не е прясно, тъй като голяма част от него е с изтекъл срок на годност.

От организациите съобщават, че много търговски вериги у нас зареждат рафтовете с охладено месо със замразено, чийто срок на годност е изтекъл.

За да му придадат търговски вид, служителите в магазините обработват месото с марината и подправки, за да замаскират факта, че разваленото месо мирише лошо и лепне.

Обработката с допълнително овкусяване обаче не прави месото годно за консумация, тъй като след срока на годност в него се развиват микроорганизми, които причиняват хранително натравяне.

Пиле

Дълбоко замразени пилета например след изтичане на срока им на годност са обработвани и са предлагани в охладен вид.

Наблюдения показват, че повечето клиенти предпочитат да купуват охладено вместо замразено месо, защото ясно виждат примамливия вид на охладения вариант за разлика от замразеното месо, което често е покрито от буци лед.

Специалистите заявяват, че външният вид на месото не е гаранция, че то е прясно. Техни проверки даже показват, че по-голямата част от охладеното месо е негодно за консумация за разлика от замразеното.

Телешко

Търговците мамят потребителите и със срока на годност на охладеното месо, заради което се предизвикват много хранителни натравяния в страната.

„В никакъв случай не консумирайте охладени продукти и при най-малкото съмнение за лош мирис и цвят, даже и ако усетите, че леко лепне. Измиването с вода, триенето със сол, изкисването в марината, които да отстранят лошия дъх и лепкавост, помагат само привидно, но вече развилите се микроорганизми в месото остават" – заявяват експертите по храните.

От Агенцията по безопасност на храните съветват да оглеждате внимателно храните преди да ги купите.

Цветът и миризмата са най-явните признаци, по които може да се познае дали едно месо е прясно или не. Прясното пилешко например е бяло на цвят, свинското – розово, а говеждото – лилаво-червено.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати