Стилтън – царят на английските сирена

Стилтън

Сиренето Стилтън е пръв приятел на англичаните още от 17 век, когато в село Стилтън за първи път е започнала продажбата му. В периода 19 – 20 век се е считало, че сиренето носи името на селото, защото там е произведено, но този мит днес е развенчан.

Първата рецепта за сирене Стилтън е дадена от Ричард Брадли през 1723 година, без обаче да има подробности около нея. Тогава навярно сиренето е приличало на твърдо крема сирене, пресовано и подварявано в суроватка. И много бързо, още през 1724 година, то е обявено за символ на английските сирена от Даниел Дефо.

С годините на мистерия, оставали само догадките какво е съдържанието на този невероятен млечен продукт, вкусовите качества насочвали всички към наличието на пълномаслено мляко и добавка от крема сирене.

Благодарение на вълнуващата история около създаването на Стилтън градът придобива огромна популярност, заслужено или не.

Сирене Стилтън

Вкусът и популярността на сиренето го правят толкова скъп продукт, че в съседните региони започват да имитират неговия състав. Интересен факт е, че 136 литра мляко са необходими за направата само на 8 кг сирене.

Нещото, което го отличава от останалите сирена, е фактът, че има малко по-остър и солен вкус. В света са налице само 6 мандри, лицензирани да произвеждат Син Стилтън, и само на три графства в Англия е разрешено да произвежда марката.

И въпреки това годишно до пазарите достигат близо 1 милион сирена. Белият Стилтън, от своя страна, също е защитен продукт, при който не се добавят спори от плесени (мухъл), за да запази белия си цвят.

Синият Стилтън е с много гъвката текстура, което го прави лесен за употреба и в кулинарията. С добавката на това сирене може да се приготвят хляб, сладки вина, салати, супи и сосове.

Също така може да бъде замразен, запазвайки своите вкусови качества. Така можете да го съхранявате поне за 3 месеца, но трябва да се изяде до седмица след размразяване и то без да се поставя във фризера отново.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати