Кулинарните традиции в Нова Зеландия

Кулинарните традиции в Нова Зеландия

Новозеландска кухня

Когато се озовете на новозеландска земя, ще се уверите, че страната има една от най-вкусните кухни на света. Черпеща вдъхновение от европейската, полинезийската и азиатската кухня, тя ще ви изненада с богатата си палитра от прясна риба и изобилие от морски дарове. Омари, калмари, стриди, миди, охлюви и невероятни вкусотии със свинско, агнешко и еленско месо са само част от удоволствията, които ви очакват.

В кухнята на Нова Зеландия можете да намерите специалитети от различни страни по света. Най-много са заимствани от Филипините и Тайланд. Закуската обаче е типично английска - бекон, шунка и яйца. Няма да минете и без риба с пържени картофи. Любимото на всеки жител на островната държава е тестеното. Пайове и други брашнени изкушения се сервират по всяко време на деня. Корените на повечето от жителите на Нова Зеландия са далеч в Европа и затова чаят е на почит досущ като във Великобритания.

Английска закуска

Въпреки че Нова Зеландия събира традиции от всички краища на света, за едно ястие може да се смята, че идва от местното племе маори. То е специфично не толкова с използваните продукти, които може да са различни, колкото с метода на приготвяне.

В земята се изкопава дълбока яма. В нея се поставят камъни, върху които се пали огън. Този огън нагорещява камъните, върху които в последствие се поставя храната, увита в алуминиево фолио. Отгоре се покрива отново с пръст и престоява така няколко часа.

След като се извади, е готово за консумиране. Най-често използваните продукти, които се готвят по този начин, са агнешкото и картофите, които са специален сладък сорт Кумара.

Националното ястие на Нова Зеландия е подобно на гювеча. В него се слагат месо, картофи, зелен боб и всички останали зеленчуци, които намерим в хладилника. Има и два местни деликатеса, които не можете да опитате на друго място в света, освен в този далечен регион - месото от кенгуру и ему.

Агнешки котлети

Като цяло Нова Зеландия е един от водещите производители на месо и млечни продукти в света, така че в основата на почти всички местни ястия стоят агнешкото, телешко и свинско месо.

Препоръчваме ви да изпробвате вкуса на новозеландската кухня с рецепти като Агнешки котлети, Агнешки шишчета с глазура от нар, Миди с бяло вино или Свинско печено с ароматни подправки.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати