gotvach.bg»Статии»Любопитно»Създават бира, непредизвикваща махмурлук

Създават бира, непредизвикваща махмурлук

Бира

Махмурлукът представлява пост-алкохолно явление, което се проява след обилна консумация на алкохолни напитки, в това число и бира. Той се характеризира с усещания като загуба на паметта, главоболие, тежка умора, виене на свят, гадене, повръщане, безпокойство и повишена телесна температура.

Опасността от махмурлук е и причината много пъти хората да се отказват от консумацията на любимото си питие точно в разгара на весело парти.

Сега обаче този проблем е на път да бъде елиминиран, тъй като учени от Австралия разработват концепция за рехидратираща бира, която да не предизвиква махмурлук. В същото време се очаква, че вкусът и ароматните качества на пивото няма да се различават значително от останалите разновидности бира.

Както знаем, обезводняването или така наречената дехидратация е сред основните странични ефекти на консумацията на алкохола. Това пък от своя страна води до поява на безброй неразположения, които са налице часове, след като сме си позволили да пийнем повече.

Махмурлук

Ето защо изследователи от университета Грифит са се заели с нелеката задача да сътворят пиво, което не само няма да обезводни тялото, но и ще го хидратира. За целта си учените ще въздействат на солите в тялото, известни като електролити.

Учените от университета Грифит обясняват, че и преди са провеждали експерименти с течности. Благодарение на тях са наясно, че съдържанието на натрий е от голямо значение за рехидратацията.

Защо обаче изследователите предпочитат да правят експерименти точно с бира, а не с напитки като ром или уиски? Защото по думите им много мнозина пият бира, без да им дотяга от нейния вкус.

Според специалистите хората биха пили бира по-големи количества, ако не ги грозеше опасността от махмурлук.

Любителите на алкохола също така отказват да пийнат, защото им се налага да шофират или заради финансовата страна на нещата, обясняват от екипа, занимаващ се с амбициозният проект.

Разбира се, бирата, която ще разработим, трябва да е и с приятен вкус, защото в противен случай никой няма да я пие, смятат още учените.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати