Пробутват ни фалшив мурсалски чай

Мурсалски чай

Родният пазар е наводнен с имитации на световно известния български мурсалски чай, алармират производителите на истинската билка. Те обявиха намеренията си да патентоват оригиналния продукт, за да не разграничат от фалшификатите.

Според запознати само билките, отглеждани над селата Мугла и Триград в Родопите притежават така ценните лечебни свойства, с които е известен мурсалският чай.

Лечебните свойства на билката, която е ендемит за Балканския полуостров, са били известни още на древните гърци. Елините вярвали, че чудодейното растение цери рани, нанесени от оръжие, удължава живота и стимулира мисловния процес.

Прекомерното бране на билката е довело до нейното изчерпване, находищата с мурсалски чай са били доведени почти до унищожаване.

Затова през 1996 г. тя е включена в Червената книга на растенията и днес може да се бере само за лични нужди. За да се задоволи търсенето ѝ дори са селектирани сортове, които имат по-дълъг клас, по-голяма листна маса и растат на по-големи туфи.

Мурсалски чай пресен

Според уролога д-р Анатоли Алиовски само мурсалският чай, отглеждан в естествени условия на над 1100 метра надморска височина, притежава лечебните свойства, които му се приписват.

Докторът е категоричен, че редовното му приемане оказва благоприятно въздействие върху редица сериозни заболявания, в т.ч. рак и хиперплазия на простатата, уратни камъни, възпалителни заболявания на пикочо-половата система при мъжете и жените, безплодие и анемия.

Производителите на оригинален мурсалски чай са категорични, че билката е уникалното родопско богатство, с което можем да се похвалим пред целия свят.

Думите му се подкрепят от производители от общините Девин и Смолян, които също настояват за патентоване на оригиналния мурсалски чай.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна Димова
Да, като ходим на екскурзии в Родопите си купуваме стръкове мурсалски чай
0
1