Чужди винопроизводители масово изкупуват нашето грозде

Грозде

Френски и италиански винопроизводители изкупуват в големи количества гроздето от тазгодишната реколта в България. Това обаче заплашва производството на българските винари.

Истински бум в търсенето на българското грозде се наблюдава след участието на страната на дегустация, подготвена от Световната винарска организация в Париж.

Сега френски и италиански емисари обикалят страната ни и предлагат по средно 50 евро цент за килограм от винените сортове грозде.

Голяма част от родните лозари продават при такава цена, тъй като тя е почти два пъти по-висока от изкупните цени на гроздето при пазарите на едро у нас. Стойностите на килограм грозде са около 0.45 лева, сочи проверка на борсите.

Цените се вдигнаха от предната седмица, след като земеделци от Странджа се заканиха с протест, но не и да продават реколтата си 0.30 лева на килограм.

Ако обаче договарянето с чуждите търговци продължи със същите темпове, както досега, е много вероятно винопроизводителите в България да останат без достатъчно суровина.

Миналата година реколтата от грозде беше слаба и винарите у нас не успяха да напълнят складовете си. През 2014-та година дори се регистрира най-големият недостиг на грозде от 30 години.

Български вина

Но тази година реколтата е богата и освен това качествена. Гроздето е с високо захарно съдържание, което показва, че произвежданото вино също ще е с високо качество.

Българските вина са много по-хубави от френските, но ние никога няма да го признаем официално – казва директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

На последния световен дегустационен Вино мондиал в Италия българските вина са получили 150 златни отличия. Дегустацията е била сляпа, тъй като дегустаторът не е знаел нито производителя, нито от къде е добито гроздето.

Коев добавя и че в изкупуването на грозде у нас вече няма мутренски структури, които да заплашват лозарите и да изкупуват продукцията им на безценица.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати