gotvach.bg»Статии»Любопитно»Непознатите суперхрани: Лилави картофи

Непознатите суперхрани: Лилави картофи

Лилави Картофи

Отскоро по щандовете на европейските пазар се появи нов сорт картофи - лилави. За съжаление, този нетрадиционен вид картофи не може да бъде лесно намерен на българския пазар.

Новият сорт е отгледан от учени от университета на американския щат Колорадо. Те имат необичаен лилав и червен цвят на грудките и повишено съдържание на полезни за човешкия организъм хранителни елементи. Представляват кръстоска от естествени сортове с необичайно силен цвят.

Странният цвят се дължи на антиокисданта антоцианин. Антиоксидантът се запазва в лилавите картофи и след кулинарна обработка. Така може да се порадваме на лилав чипс, лилаво пюре, лилави пържени картофки. Вкусът не е променен, а е като на обикновените сортове.

Лилавите картофи съдържат повече антиоксиданти от познатите им събратя, които са в състояние да предотвратят развитието на рак, сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза и други увреждания от генетичен характер.

Картофи с Лилав цвят

В тях се съдържа солидна доза витамин C, фолиева киселина, желязо, цинк, калий, фенолови съединения. Въпреки необичайния си вид картофите не са генномодифицирани.

Към днешна дата този екзотичен зеленчук се отглежда вече и в редица европейски държави, като печели все по-голяма популярност. А напоследък започна усилено да се предлага и във Великобритания, където по принцип са традиционалисти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати