gotvach.bg»Статии»Любопитно»Фази на храносмилането

Фази на храносмилането

Хранене

Храним се ежедневно, но много рядко някой от нас се замисля за фазите на храненето и самия процес на храносмилане. Цялостният храносмилателен процес започва с поемането на храната. Храносмилането е процес на преработване на храната до вид, в които може да бъде усвоена от организма ни.

Храносмилателна система може да смели почти всичката храна, която ядем. Изключение правят случаите, в които имаме някакво заболяване.

Структурата на храносмилателната система е следната:

- устна кухина;

- хранопровод;

- стомах;

- тънко черво;

- дебело черво.

Храносмилателният процес започва от устата, където в продължение на четвърт от минутата храната се обработва по механичен или химичен начин. В устата ни се осъществяват дъвчене и слюноотделяне, хапката храна се сдъвква с помощта на слюнката, след което навлиза в хранопровода и продължава пътя си към стомаха.

Стомахът се намира между хранопровода и тънкото черво, там започва основното смилане на храната. Вече попаднала в стомаха храната се обработва благодарение на стомашния сок. Това се случва за около 3 до 5 часа в зависимост от приетото количество храна.

Започнало веднъж, то може да продължи с часове дотогава, докогато има храна в стомаха, и спира едва след неговото пълно изпразване.

Храносмилане

Храната постъпва в тънките черва през изхода на стомаха. Тънките черва са мястото, където протича по-голямата част от разграждането на хранителните вещества. Храносмилането в тънкото черво се осъществява благодарение на чревен сок. За едно денонощие организмът ни отделя около 3 литра чревен сок. Тънкото черво се състои от три основни части - дванадесетопръстник, празно черво и хълбочно черво.

Храносмилането в дванадесетопръстника се осъществява благодарение на жлъчката и панкреатичния сок. Дванадесетопръстникът е т.н. лаборатория на храносмилането.

Следващата фаза на храносмилателния процес е постъпването на получената хранителна каша в дебелото черво. Дебелото черво също се състои от три основни части - сляпо черво, ободно черво и право черво.

Бактерийната флора на дебелото черво осъществява превръщане на продукти на храносмилането. Такива основни процеси са ферментацията на въглехидратите и гниенето на белтъците. Отпадъчният материал се изхвърля от тялото в рамките на денонощие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати