В 16 държави от ЕС и една в Азия има от заразените с фипронил яйца

яйца

В 16 държави от територията на Европейския съюз и в Китай са били открити заразените с опасния инсектицид фипронил яйца, обяви Европейска комисия, която разследва случая.

Сред засегнатите държави са Дания, Холандия, Швеция, Германия, Холандия, Белгия, Великобриния, Люксембург, Италия, Испания, Швейцария, Полша, Словакия, Словения, Франция и съседната ни Румъния.

За момента все още не може да се посочи отговорникът за кризата, а от ЕК призоваха Германия, Холандия и Белгия да спрат с размяната на обвинения.

По случая бе назначена извънредна среща между земеделските министри на страните-членки, която ще се проведе на 26 септември. Дотогава ръководните органи в ЕС се надява страстите да се уталожат.

Ръководител на срещата ще е европейският комисар по здравеопазването на храните Витенис Андрюкати. Срещата трябва да сложи край на размяната на взаимни обвинения.

Последно властите в Брюксел нападнаха Холандия, като заявиха, че са знаели за заразените яйца още миналата година, но не са предупредили никого.

сварени яйца

Освен министрите за безопасност на храните, той очаква да присъстват и наблюдатели по качеството.

За последните седмици от пазарите в ЕС бяха изтеглени милиони яйца, но не е известно какво количество от заразените партиди е било консумирано.

Засега ЕК не твърди, че продукцията, която е била изнесена, е опасна, а само че е проследено, че там са експортирани яйца от затворените ферми. Необходими са допълнителни изследвания дали в яйцата и сушени продукти от тях има завишени дози фипронил.

След скандала обаче в цял свят се отчита занижено потребление на яйца. Най-силно то се забелязва в Германия, където консумацията на яйца е намаляла с почти една четвърт, посочи социологическата агенция YouGov.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати