Литовците изпревариха руснаците по консумация на алкохол

Пиене на водка
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Легендарната любов на руснаците към водката е на път да остане в историята, тъй като според тазгодишното проучване на Световната здравна организация литовците за изпили най-много алкохол за последната година.

Според изследванията на СЗО за последните 365 дни един човек човек в страната е изпил 18.2 литра твърд алкохол. На второ място в класацията е Беларус, където един човек е изпил 16.4 литра алкохол за година.

До третото място стига Молдова с 15.9 литра консумация на алкохол за една година, а на четвърто място остава доскорошната лидерката в тази категория – Русия. За последната година руснаците са изпили по 13.9 литра алкохол, като най-голямо предпочитание са показали към водката.

Само допреди 3 години в Русия се пиеше два пъти повече алкохол, а според проучвания в страната, пиенето е паднало още повече, като местните данни показват, че за последната година се е изпил само 10 литра алкохол на човек.

На пето място в подреждането е северната ни съседка Румъния, където един човек е изпил 13.7 литра алкохол за година. На шесто и седмо място остават Чехия и Хърватия, а на осмо място остава България.

Руска Водка

Класацията довършват Белгия и Украйна, като и тази година страните от Източна Европа са водели класацията по пиене на твърд алкохол.

Изследванията на СЗО са отчели също, че най-ефективната мярка за ограничаването на употребата на алкохол е забраната за реклами в най-гледаното телевизионно време.

Увеличаването на цените за бутилка твърд алкохол също е дало резултати в Източна Европа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати