gotvach.bg»Статии»Любопитно»8 симптома при липса на кофеин

8 симптома при липса на кофеин

кофеин
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Кофеинът е най-често употребяваното психоактивно вещество в света. Той действа като стимулант на централната нервна система, което означава, че засяга нервната активност в мозъка и повишава бдителността, като същевременно намалява умората. Ако тялото зависи от кофеина, елиминирането му от ежедневието ви може да доведе до симптоми, които обикновено започват 12-24 часа след спирането на кофеина.

Ето 8 симптоми при липса на кофеин.

1. Главоболие

Главоболието е сред най-често съобщаваните симптоми при липса на кофеин. Кофеинът причинява свиване на кръвоносните съдове в мозъка, което забавя притока на кръв.

2. Умора

Много хора зависят от ежедневната чаша кафе, за да им се даде енергия. Кафето действа като стимулант в тялото и спирането му може да ви накара да се почувствате уморени и сънливи.

3. Тревожност

Тревожност

Кофеинът е стимулант, който увеличава сърдечната честота, кръвното налягане и стресовите хормони кортизол и епинефрин. Тялото може да стане физически и психологически зависимо от кофеина. Това може да доведе до чувство на тревожност при липсата му.

4. Трудно концентриране

Една от основните причини, които хората избират да консумират кофеин под формата на кафе, чай или енергийни напитки, е да повишат концентрацията.

5. Депресивно настроение

Депресия

Кофеинът е добре известен със способността си да повишава настроението.

6. Раздразнителност

Хората, които са физически или психологически зависими от кофеина, могат да изпитват раздразнителност или гняв, когато се опитват да се въздържат от този стимулант.

7. Треперене

Въпреки че не са толкова често срещани като други симптоми, тези, които имат сериозна зависимост от кофеина, могат да получат треперене на ръцете, когато спрат да пият кафе.

8. Липса на енергия

Умора

Повечето хора, които консумират кофеинови напитки и храни, търсят начин да подобрят енергийните си нива. Кофеинът е стимулант, който предизвиква повишена енергия, бдителност и концентрация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати