Чемерика

Чемерика

Чемериката /Veratrum Lobelianum Berhn/ представлява многогодишно тревисто растение, което има право стебло. Цъфти през месеците юни-август. Расте край мочурливи и влажни места, около реки и блата.

Корените на чемерика са многобройни и шнуровидни. Листата ѝ са големи и обгръщат стъблото със своята основа. Цветовете на чемериката са жълто-зелени с тъмна жилка.

Плодът е тригнездна кутийка, която имат сплеснати крилати семена. Използваемата част на чемерика са корените с коренищата.

Състав на чемерика

В корените и коренищата на билката се съдържат алкалоиди от стероиден характер; алкамини /первин, гермин, протовератрин, гермин/. В състава на чемериката влизат още скорбяла, захар, смола.

Събиране и съхранение на чемерика

Коренищата се вадят през есента – месеците септември и октомври, когато растението започва да увяхва. Могат да се вадят и през ранна пролет /март-април/, преди пълното развитие на растението. Извадените коренища се почистват и се сушат на сухо и проветриво място.

Растение Чемерика

Добре изсушените коренища на чемерика отвън са сивокафяви, а отвътре – сивобелезникави. Имат остър характерен мирис и парливо горчив вкус. Билката може да се закупи и от аптеките в изсушен вид.

Ползи от чемерика

Основното действие на чемерика е хипотензивно – понижава кръвното. Алкалоидите, които се съдържат в чемериката имат силен хипотензивен ефект, чиято продължителност е около 4-6 часа.

Изсушената чемерика се използва за лечение на косопад. За целта 1 с.л. от билката ври 5 минути в 250 мл оцет. Получената отвара се прецежда и се втрива в корените на косата, веднъж дневно в продължение на една седмица. След почивка от няколко дни, процедурата отново може да се повтори.

Друг начин за приготвяне на билката е кипването на 1 ч.л. сушени корени в 500 мл вода. Оставят се да се запарят за два часа, след което течността се прецежда и се втрива в косата 30 минути преди къпане.

Чемерика се прилага външно не само при косопад и упорит пърхот. Тя се използва за мазане при подагра и херпес зостер. Народната медицина използва чемериката и при стомашни и чревни болки, Базедова болест, умствени проблеми и др.

Билка Чемерика

Вреди от чемерика

Пероралното приложение на чемерика е забранено, защото растението е силно токсично. Препоръчва се да се използва само за външно приложение и то под контрол на лекар, защото може да се стигне до смъртен случай. Билката намира приложение в различни комбинации с други алкалоиди.

Интоксикацията с чемерика започва с дразнене и парене на лигавицата на устата, мекото небце, хранопровода и стомаха. Наблюдава се упорито повръщане и диария.

Характерните симптоми са отпадналост, студени крайници, тремор. Те постепнно се засилват и могат да завършат с колапс, гърчове и парализа на дишането. При наличието на подобни симптоми веднага трябва да се потърси помощ.

Дори и за лечение на косопад чрез втриване в косата, чемерика трябва да се използва много внимателно и под наблюдение на специалист. Макар че е ефективна по отношение на косопада, съществува риск от употребата на тази билка.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати