Пиретрум
gotvach.bg»Статии»Билки»Пиретрум

Пиретрум

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
96016101k
Пиретрум
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
150.00 лв.
Виж ››

Пиретрум или далматински пиретрум /Pyrethrum Cinerariaefolium/ представлява красиво, многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни. Родината на пиретрума е Далмация, но се култивира в Русия, Япония, САЩ и др. От Далмация растението е пренесено и в България, като са създадени разнообразни и интересни сортове. Освен че е много красиво декоративно цвете, пиретрумът е пръв помощник в борбата с вредните насекомите по растенията.

Пиретрумът има гъста коренова система. От коренището всяка пролет излизат множество слабо разклонени, в долната си част вдървесинени стебла. Стеблата с цветните дръжки достига до 1 м височина. Листата на пиретрума са последователни, двойно или тройно разсечени, сивозелени отгоре, пепеливозелени отдолу.

Цветните главички са едри, разположени поединично на върховете на цветните дръжки. Периферните цветчета са бели, а вътрешните са обагрени в жълто. Плодът на пиретрумът е продълговат, с 4 – 5 ребра, а семената са жълто - сиви или светлокафяви. Цялото растение е сребристо окосмено и има характерна силна миризма.

Видове пиретрум

В Рода Пиретрум влизат над 100 вида, разпространени в Европа, Азия и Северна Америка. Цветовете на културните видове са обагрени в бяло, жълто, розово, алено и др. Освен далматинския пиретрум у нас е широко разпространен и червеният пиретрум /Pyrethrum coccineum/.

Червеният пиретрум е зимоустойчиво, тревисто растение, достигащо височина до 60 см. Този вид има пересто насечени листа. Цветовете са разположени поединично на изправени цветоноси и представляват едра кошничка с розова или цикламена багра на езичестите цветове и жълта на тръбестите. Червеният пиретрум произлиза от Кавказ. Растението е разпространено преди повече от 200 години, като са създадени едроцветни декоративни градински сортове.

Състав на пиретрума

Пиретрумът съдържа до 0.50% етерично масло, пиретрини - до 2.5 %, смолисти вещества, хризантин, хризантен, един глюкозид, инулин. Растението съдържа още цинерини, които са два пъти по–малко токсични от пиретрините.

Отглеждане на пиретрум

Растението се отглежда в продължение на 4–5 години на едно място. Подходящи за целта са структурни почви с лек механичен състав, с алкална или неутрална реакция, водопроницаеми и добре дренирани, черноземни, добре запасени с хранителни вещества. Добри предшественици са зърнено-житните, които оставящи площта чиста от плевели. Други подходящи предшественици са окопните култури.

Участъкът, на който ще се отглежда пиретрум се изорава на дълбочина около 30 см, след като предшественикът се прибере. Предпосевната обработка се състои в култивиране на площта на дълбочина 15-18 см. Преди да се засее, почвата се набраздява. Органичното торене силно повишава добива от цвят. Препоръчват се около 2 т оборски тор на декар, внесени преди основната обработка.

Пиретрумът се размножава чрез семена, разсадно и вегетативно. Разсадният метод на размножаване е подходящ в условията на системно засушаване. За целта се използват високи лехи. Препоръчително е почвата в тях да е добре обработена и наторена. Семената се изсяват повърхностно на бразди с разстояние между тях 10-12 см. За един декар са необходими около 50 г семена, засети върху 10-12 кв. метра площ.

Засетите семената се покриват с оборска тор и повърхността на лехата се изравнява. Добре е почвата да се поддържа постоянно влажна. Имайте предвид, че семената трябва да се посеят най–късно до средата на септември. Разсадът ще е готов към края на октомври, след което се изнася на постоянно място. Разстоянието между редовете трябва да е 45–60 см, а вътрередовото - 35-40 см.

Грижите по пиретрума се състоят в плевене и окопаване за поддържане на добра структура на почвата. Растението се окопава поне 2–3 пъти. При засушавания се полива 2 – 3 пъти. По време на активното нарастване и на цъфтеж е нужно подхранване с течен оборски тор, разреден в съотношение 1:5.

Растение Пиретрум

Събиране и съхранение на пиретрум

От пиретрум се употребяват цветните кошнички /Flores Pyrethri/, които се берат от май до юли. Откъсват се цветните кошнички /без дръжките/ в началото на цъфтежа до времето на пълното им разцъфтяване. За по-бързо и рентабилно бране могат да се приспособят специални гребени по подобие на гребените, с които се бере цвят от лайка, или някоя по-съвършена механизация. Брането се провежда на 2—3 пъти. За бране да се избира сухо и слънчево време.

По време на бране пиретрумът не бива да се смесва с цветните кошнички на лайката — Matricaria chamomilla L. /особено ако двете култури са в съседство/. Цветните кошнички на лайката са с конични, кухи и меки цветни легла, докато цветното легло на пиретрума е твърдо и плоско. Миризмата им също е различна.

Събраният материал се прочиства от дълги дръжки или случайни примеси, попаднали при брането и се суши възможно най-скоро. При бавно сушене много лесно се влошава качеството на билката, а може да се стигне и до бракуването ѝ.

Пиретрумът трябва да се суши на слънце, като се разстила на тънък пласт върху рамки или постелки, а вечер материалът се прибира в закрити помещения. Разбира се, най-добри резултати се получават при сушене в сушилня с осигурена вентилация, като първите два часа се суши при температура 30—40 градуса, а се досушава при 50—60 градуса.

От 4 кг свежи цветни главички се получава 1 кг сухи. Изсушените цветни главички на растението са с къси дръжчици или без тях. Имат белезникави, с кремав оттенък крайни езичести цветчета и многобройни средни тръбести цветчета със златножълт цвят. Миризмата им е характерна, а вкусът — горчив.

Напълно изсушената дрога се съхранява в сухи, тъмни и проветриви помещения в добре приготвени опаковки. Не бива да се съхранява смляна на прах, тъй като бързо губи активността си. Имайте предвид, че светлината и влагата влияят силно за намаляването или пълното унищожаване действието на билката, поради което не трябва да се съхранява дълго време.

Ползи от пиретрума

Пиретрумът е единственото инсектицидно растение, което благополучно може да бъде култивирано по нашите географски ширини. Пиретрумът се използва под формата на водни извлеци или директно, силно надробен, като инсектицид против вредители по растенията или за борба с насекомите и други паразити.

Той действа като абсолютен инсектицид, като в същото време не е вреден за човека и животни с постоянна телесна температура. Благодарение на тези си свойства пиретрумът влиза в съдържанието на различни инсектицидни препарати използвани още в домакинството, както и в животновъдството. Пиретрумът спокойно може да се отглежда и използва на територията на съответната ферма, което снижава разходите за външни вложения.

Инсектицидните качества на далматинския пиретрум са известни още от дълбока древност. В епохата на Римската империя лозарите на територията на Далмация са го употребявали в борбата с насекомните неприятели. И до ден днешен растението е незаменимо средство за растителна защита в биологичното земеделие.

Растението може да се използва по следния начин: Накиснете 100 г сух цвят в 500 мл вряща вода. Оставете така около половин час, докато сместа се охлади. Прибавете 10 мл растително масло (слънчогледово, рапично, сусамово или друго). Разредете течността в съотношение 1:15 с вода, като добавите 100 г препарат за миене (сапун или веро). С приготвената смес се пръска срещу всички насекомни вредители в доза 5 л на декар.

Пригответе спрей от пиретрум, като наберете полуотворени цветове и ги изсушете на хладно място. Накиснете няколко супени лъжици от пиретрума в черешова ракия и оставете сместа така една нощ. След това към нея добавете 1 л гореща сапунена вода. Можете да ползвате получения препарат като инсектицид до няколко дни.

Извлеци от дрогата с лек петрол се употребяват за пръскане на битови помещения. Приготвени препарати от пиретров цвят също така се прилагат против чревни паразити във ветеринарната медицина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес