Витамин А

AdminAdmin
Администратор
95442k
Млякото е богато на витамин А

Витамин А представлява светло - жълто съединение с кристална форма, известно още като ретинол - име, дадено във връзка с участието на това съединение във функциите на ретината на окото. Витамин А също така е наречен "анти-инфекциозен" витамин поради своята роля в подпомагането на дейността на имунната система. Витамин А е много силен имуностимулатор. Спечелил е прозвището си еликсира на младостта, поради чудотворното си влияние върху кожата.

Докато ретинолът се съдържа само в храни от животински произход, плодовете и зеленчуците, които съдържат каротеноиди са също с Витамин А активност. Организмът има способността да превръща някои каротеноиди, включително бета каротин, алфа-каротин, както и гама-каротин във витамин A. Тези каротеноиди се наричат провитамин А съединения.

Функции на Витамин А

- Подпомагане на зрението - човешката ретина съдържа четири вида фотопигменти, които съхраняват витамин А съединения. Един от тези пигменти, наречен родопсин се намира в клетките на ретината. Родопсинът позволява на тези клетки да открие и малките количества светлина, като по този начин играе основна роля в приспособяването на окото до условия и за нощно виждане.

- Поддръжка на имунната система - витамин А стимулира имунната система чрез насърчаване на растежа, както и предотвратяване на стрес индуцираната свиваемост на тимусовата жлеза. Витамин А също подобрява функцията на белите кръвни клетки с анти-вирусна активност.

- Подпомагане на клетъчния растеж - Витамин А е необходим също и за нормалния клетъчен растеж и развитие.

Витамин А е важен и за репродуктивните процеси при мъжете и жените и играе роля за нормалния костен метаболизъм. В допълнение, се счита, че витамин А (под формата на ретинова киселина) играе важна роля и в регулирането на генетични събития.

Дефицит на Витамин А

Хранителният дефицит на Витамин А е доста често срещан в развиващите се страни и е свързан с висока честота на слепота, вирусни инфекции, както и детска смъртност. Дефицитът на Витамин А засяга основно здравето на кожата, косата, очите и имунната система, макар че и загубата на апетит, костни аномалии, както и забавяне на растежа са също свързани с недостатъчен прием на този витамин.

Предозиране с Витамин А

Витамин А може да предизвика нежелани реакции, когато се приема в прекомерни количества. Токсичността на витамин А се дължи на случайно поглъщане на дози над 200 мг ретинол еквиваленти и 100 мг ретинол еквиваленти от възрастни и деца, съответно. Нежеланите реакции, свързани с неговата токсичност обикновено са временни и включват загуба на апетит, раздразнителност, умора, слабост и повръщане.

Националната академия на науките на САЩ е определила горната граница за прием на ретинол, както следва:

- Деца 3 години или по-малко, 600 микрограма на ден;

- Деца 4-8 години, 900 микрограма;

- Деца 9-14 години, 1700 микрограма;

- Тийнейджъри 14-18 години, 2800 микрограма;

- Възрастни 19 години и по-големи, 3000 микрограма;

- Бременни или кърмещи жени, 18 години или по-малки, 2800 микрограма;

- Бременни или кърмещи жени, 19 години или по-големи, 3000 микрограма.

Тъй като Витамин А е разтворим в мазнини, неговият дефицит може да бъде причинен от диета, която е изключително ниска на мазнини или от наличието на медицински състояния, които водят до намаляване на способността за усвояване на хранителните мазнини.

Лекарствата, които въздействат на абсорбцията, оползотворяването или екскрецията на Витамин А са: лекарствата, които водят до понижаване на холестерола, изолиращите жлъчната киселина, контрацептивът Медроксипрогестерон, Неомицин и др.

Ползи от Витамин А

Витамин А може да играе роля при предотвратяването и лечението на следните заболявания: акне, СПИН, алкохолизъм, атопичен дерматит, катаракта, цервикална дисплазия, диабет, фиброкистично заболяване на гърдите, саркома на Капоши, остеоартроза, ушна инфекция, лошо зрение, псориазис, нарушения на щитовидната жлеза, язви, вирусни инфекции и др.

Яйцата имат също витамин А

Той е необходим за здравите нокти и коса, за еластичната и хубава кожа. Витамин А притежава антиокислителни свойства, а именно окисляването е една от главните причини за стареенето. Подпомага регенерацията на вътрешните тъкани и предпазва на лигавицата на устата и гърлото, както и дробовете от пораженията, които причинява тютюневия дим и смога.

Източници на витамин А

Телешкият черен дроб е отличен източник на витамин А, а млякото и яйцата се определят като добри източници. Растителните храни, които съдържат каротеноиди са също и източници на витамин А. Витамин А може да си набавите чрез млякото, рибеното масло, прасковите, ябълките, шипките, сливите, касисът, доматите, чушките, по-голямата част от цитрусите, тиквата.

Като хранителна добавка Витамин А е на разположение във вид на ретинил-ретинол палмитат. Ретиновата киселина е формата на витамин А, която се съдържа в лекарства за лечение на кожни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
518
48
37
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван
Иван
08.02.2015 12:01
Когато се набави ретинол възможно ли е да направи някаква нвжелана реакция с други добавки ?Кой са те и какво може да стане ?
0
0