Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Какво да сготвим на параС помощта на уред за готвене на пара може да се приготви едно от националните гръцки ястия – долма с овче месо.
Необходими са 400 грама овче месо, 2 шепи полусварен ориз, лозови листа, 1-2 глави лук, половин...
23 Януари
Пататник на сачКартофите се обелват и настъргват на едро ренде. Посоляват се и се слагат да се отцедят добре.
Изстискват се от отделения сок. Картофите се смесват с нарязания на ситно лук, яйцата, джоджена и пипера....
01 Януари
Хляб на сачСлед като сме си ги оформели, оставяме на страна да почиват.
Слагаме решетката на дъното на фурната, нагласяме на 250 °C и поставяме сача....
08 Февр.
Марудници на сачС черпак се изсипва от тестото и се разстила равномерно на кръг по най-бързия начин.
Не трябва да е много тънко, за да стане марудникът дебеличък и пухкав (около 1 см)....
01 Януари
Кюфтета на сачРазмесвате наново каймата и я оставяте да се овкуси за 1 час.
След това от нея се оформят кюфтета, които се нареждат на разстояние едно от друго в намасления и загрят сач....
10 Ноем.
Запеканка на сачОколо 10 минути преди да е готово напълно запеканката, се залива по средата с разбитите яйца.
Пече се до запичане на заливката. Ястието е готово. По желание може да се поръси с чубрица....
11 Февр.
Макарони на сачВ нагрятия сач се слагат осолените на вкус макарони и се нагряват, прибавя се настърганият кашкавал и се изчаква хубаво да се разтопи. Сервират се топли....
10 Май
4
Зеленчуци на сачНарязвате всичко в различна форма, примерно лука на кръгчета, морковите и чушките по дължина, картофите на неправилни късове, гъбите на колелца, доматите на филийки....
31 Януари
Кашкавал на сачДоматът се измива и нарязва на 3 дебели шайби. Слагаме ги на разстояние в сача да се запекат и от двете страни.
Кашкавалът се нарязва на плочки с дебелина около 2 см....
02 Януари
Свинско на сачНамажете го неколкократно с олио, докато олиото се задържи на повърхността. Добавете маринованото месо и печете на умерен огън до готовност....
29 Ноем.
3
Банички на сачДобавете киселото мляко, малко хладка вода и замесете тестото, което трябва да е еластично.
Разделете тестото на топки. Разточете ги на кори с дебелина 1/2 см....
04 Март
Катми на сачРазбъркайте добре до получаване на тесто с консистенция на гъста боза. Оставя се да втаса, докато увеличи обема си 2-3 пъти и стане на шупли. Разбърква се.
Загрейте пръстен сач и разбийте жълтъка....
21 Май
Паламуд на сачТе ще се сготвят от горещината на глинения съд.
След 3 до 5 минути обърнете всеки котлет от другата страна и оставете докато сачът изстине. Поръсете с капки прясно изцеден лимонов сок и поднесете със свежа салата....
07 Април
Картофи на сачКартофите обелете и ги нарежете на филийки, но не много тънки. Сложете ги да се бланшират във вряща вода за 5 минути и ги отцедете....
30 Март
Мекици на сачПечем на сача и оставяме да бухне тестото и тогава обръщаме да се пече от другата страна.
Готовите мекици на сач по желание може да намажем с масло, за да бъдат по ароматни и меки....
29 Март
Скумрия на сачНарежете всяка скумрия на 4 - първо на две през гръбнака и след това напречно на две.
Овкусете рибата със сол и пипер, напръскайте с лимонов сок и оставете да престои така 15-тина минути....
12 Септ.
Катми на сачРазбъркайте добре до получаване на тесто с консистенция на гъста боза. Оставя се да втаса, докато увеличи обема си 2-3 пъти и стане на шупли. Разбърква се.
Загрейте пръстен сач и разбийте жълтъка....
21 Май
Питки на сачПодредете питките една върху друга две по две и внимателно ги разточете на питки, които са с големината на сача.
Сгорещете сача силно, но без да го намаслявате и печете питките докато получат кафеникави петънца....
08 Ноем.
Пъстърви на сачЗагрейте намасления сач и печете рибите докато кожата им покафенее, като от време на време ги обръщате.
Сервирайте, като във всеки нарез сложете лимонче....
21 Окт.
Катино Мезе на СачДобавете червеният пипер, разбъркайте и след около минута добавете гореща вода, колкото да покрие продуктите. Намалете температурата и задушавайте ястието под капак за около 30 мин....
04 Юни
Соден хляб на сачЗа да поставим соденият хляб на сача, първо поставяме самият сач на дъното на фурната, пускаме я на горен и долен реотан на 250 °C.
След като се е загрял сачът, поставяме малката питка и печем до готовност....
08 Февр.
Пълнозърнести питки на сачКъм питката поставяме бяло брашно, за да помогне за по-бързото и по-доброто втасване на питките на сач....
13 Окт.
Арабски питки на сачТука е моментът да добавим останалото брашно и започваме да месим на ръка за около 10 минути.
Когато сме готови, покриваме с кърпа и оставяме да втаса, докато увеличи двойно обема си....
16 Септ.
Ретро катми на сачПълним със сирене или сладко и завиваме на пликче, което поливаме с малко разтопено масло....
11 Февр.