Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Какво да сготвим на параКакво да сготвим на пара
23 Януари
С помощта на уред за готвене на пара може да се приготви едно от националните гръцки ястия – долма с овче месо. Необходими са 400 грама овче месо, 2 шепи полусварен ориз, лозови листа, 1-2 глави лук, половин...
Пататник на сачПататник на сач
01 Януари
Картофите се обелват и настъргват на едро ренде. Посоляват се и се слагат да се отцедят добре. Изстискват се от отделения сок. Картофите се смесват с нарязания на ситно лук, яйцата, джоджена и пипера....
Хляб на сачХляб на сач
08 Февр.
След като сме си ги оформели, оставяме на страна да почиват. Слагаме решетката на дъното на фурната, нагласяме на 250 °C и поставяме сача....
Марудници на сачМарудници на сач
01 Януари
С черпак се изсипва от тестото и се разстила равномерно на кръг по най-бързия начин. Не трябва да е много тънко, за да стане марудникът дебеличък и пухкав (около 1 см)....
Кюфтета на сачКюфтета на сач
10 Ноем.
Размесвате наново каймата и я оставяте да се овкуси за 1 час. След това от нея се оформят кюфтета, които се нареждат на разстояние едно от друго в намасления и загрят сач....
Запеканка на сачЗапеканка на сач
11 Февр.
Около 10 минути преди да е готово напълно запеканката, се залива по средата с разбитите яйца. Пече се до запичане на заливката. Ястието е готово. По желание може да се поръси с чубрица....
Макарони на сачМакарони на сач
10 Май
4
В нагрятия сач се слагат осолените на вкус макарони и се нагряват, прибавя се настърганият кашкавал и се изчаква хубаво да се разтопи. Сервират се топли....
Зеленчуци на сачЗеленчуци на сач
31 Януари
Нарязвате всичко в различна форма, примерно лука на кръгчета, морковите и чушките по дължина, картофите на неправилни късове, гъбите на колелца, доматите на филийки....
Пица на сачПица на сач
12 Май
4
Може да се премести и във фурната само на горен реотан да се запече кашкавала....
Кашкавал на сачКашкавал на сач
02 Януари
Доматът се измива и нарязва на 3 дебели шайби. Слагаме ги на разстояние в сача да се запекат и от двете страни. Кашкавалът се нарязва на плочки с дебелина около 2 см....
Свинско на сачСвинско на сач
29 Ноем.
3
Намажете го неколкократно с олио, докато олиото се задържи на повърхността. Добавете маринованото месо и печете на умерен огън до готовност....
Банички на сачБанички на сач
04 Март
Добавете киселото мляко, малко хладка вода и замесете тестото, което трябва да е еластично. Разделете тестото на топки. Разточете ги на кори с дебелина 1/2 см....
Катми на сачКатми на сач
21 Май
Разбъркайте добре до получаване на тесто с консистенция на гъста боза. Оставя се да втаса, докато увеличи обема си 2-3 пъти и стане на шупли. Разбърква се. Загрейте пръстен сач и разбийте жълтъка....
Паламуд на сачПаламуд на сач
07 Април
Те ще се сготвят от горещината на глинения съд. След 3 до 5 минути обърнете всеки котлет от другата страна и оставете докато сачът изстине. Поръсете с капки прясно изцеден лимонов сок и поднесете със свежа салата....
Картофи на сачКартофи на сач
30 Март
Картофите обелете и ги нарежете на филийки, но не много тънки. Сложете ги да се бланшират във вряща вода за 5 минути и ги отцедете....
Мекици на сачМекици на сач
29 Март
Печем на сача и оставяме да бухне тестото и тогава обръщаме да се пече от другата страна. Готовите мекици на сач по желание може да намажем с масло, за да бъдат по ароматни и меки....
Скумрия на сачСкумрия на сач
12 Септ.
Нарежете всяка скумрия на 4 - първо на две през гръбнака и след това напречно на две. Овкусете рибата със сол и пипер, напръскайте с лимонов сок и оставете да престои така 15-тина минути....
Катми на сачКатми на сач
21 Май
Разбъркайте добре до получаване на тесто с консистенция на гъста боза. Оставя се да втаса, докато увеличи обема си 2-3 пъти и стане на шупли. Разбърква се. Загрейте пръстен сач и разбийте жълтъка....
Питки на сачПитки на сач
08 Ноем.
Подредете питките една върху друга две по две и внимателно ги разточете на питки, които са с големината на сача. Сгорещете сача силно, но без да го намаслявате и печете питките докато получат кафеникави петънца....
Пъстърви на сачПъстърви на сач
21 Окт.
Загрейте намасления сач и печете рибите докато кожата им покафенее, като от време на време ги обръщате. Сервирайте, като във всеки нарез сложете лимонче....
Катино Мезе на СачКатино Мезе на Сач
04 Юни
Добавете червеният пипер, разбъркайте и след около минута добавете гореща вода, колкото да покрие продуктите. Намалете температурата и задушавайте ястието под капак за около 30 мин....
Соден хляб на сачСоден хляб на сач
08 Февр.
За да поставим соденият хляб на сача, първо поставяме самият сач на дъното на фурната, пускаме я на горен и долен реотан на 250 °C. След като се е загрял сачът, поставяме малката питка и печем до готовност....
Пълнозърнести питки на сачПълнозърнести питки на сач
13 Окт.
Към питката поставяме бяло брашно, за да помогне за по-бързото и по-доброто втасване на питките на сач....
Арабски питки на сачАрабски питки на сач
16 Септ.
Тука е моментът да добавим останалото брашно и започваме да месим на ръка за около 10 минути. Когато сме готови, покриваме с кърпа и оставяме да втаса, докато увеличи двойно обема си....
Ретро катми на сачРетро катми на сач
11 Февр.
Пълним със сирене или сладко и завиваме на пликче, което поливаме с малко разтопено масло....