Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Прекланяме се пред Света Христина днесНа 24 юли имен ден празнуват всички с имената Христина и Христо, защото православната църква се прекланя пред паметта на света великомъченица Христина на този ден....
24 Юли
Днес се прекланяме пред паметта на Свети ЯковНа 23 октомври православните християни се прекланят пред паметта на Свети Яков. Той е син на Йосиф и Мария и брат на Исус Христос. По тази причина евангелските текстове го наричат свети апостол Яков, брат Господен....
23 Окт.
Днес се прекланяме пред паметта на Свети СилвестърНа 2 януари православната църква почита паметта на Свети Силвестър, а в народния календар празникът е известен и като Карамоновден.
Имен ден днес празнуват Силвестър, Силвия, Силва, Силвана, Серафим, Горан, Горица...
02 Януари
Празнична питка за ПетковденСлед около 10-15 минути празнична питка за Петковден е готова....
16 Окт.
Два пъти засладени морковиПодбират се моркови с ярък оранжев цвят и се измиват. Леко се остъргват и повторно се измиват, нарязват се на кръгчета с дебелина 15 – 19 мм. Сваряват се до омекване, след което се изстудяват....
07 Март
Два пъти токано (гьозлеми)Разделете тестото на 8 топчици, от всяка една се разточва тънка кора, намазва се със масло, поръсва се със сиренце и след това се навива на руло....
30 Дек.
4
Два пъти засладени морковиПодбират се моркови с ярък оранжев цвят и се измиват. Леко се остъргват и повторно се измиват, нарязват се на кръгчета с дебелина 15 – 19 мм. Сваряват се до омекване, след което се изстудяват....
07 Март
Посрещаме Зимния ПетковденПетковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на света Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото семейство се покланя три пъти пред питата за Петковден....
14 Окт.
5
Колко пъти свършва светът до днес?Пророчествата за края на света са много повече отколкото предполагаме. Това, че светът ще свърши на 21.12.2012 далеч не е първото, няма да бъде и последното „предвиждане” за Апокалипсис.
Паниката, която всяват с тези...
19 Дек.
7
Лимецова медена погача с орехи за ПетковденЛимецовата медена погача с орехи за Петковден е много вкусна....
15 Окт.
Прозрачно сладко от ягоди, три пъти свареноПочистените ягоди се заливат със захарта от вечерта и се прибират в хладилника.
За да се получи перфектното прозрачно сладко, се вари не еднократно, а на три пъти след завиране....
04 Юни
Два пъти разточени банички изпечени на сачМажем сача с мас, преди да сложим да се пече всяка баничка. Изпичаме равномерно от двете страни. Поднасяме с кисело мляко или айрян....
21 Февр.
Хляб с оризВ предварително загрята фурна на 180 градуса сложете оризовият хляб да се пече.
Печем домашния хляб до готовност....
29 Януари
Хляб с лещаФурната се загрява до 190 градуса и хлябът с леща се пече 25 минути или до хубава златиста коричка.
Изважда се от формата топъл и изстива върху решетка....
28 Януари
Хляб с фибриХлябът с фибри се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до златиста коричка.
Охлажда се върху решетка и се нарязва на филийки.
Добър апетит!...
28 Ноем.
Хляб с морковиПечете домашния хляб в предварително загрята фурна на 200 °C за 30 минути.
Топъл домашен хляб...а ако добавите и една салата от домати...чудно!
Да ви е сладко с този хляб с моркови!...
05 Юли
Хляб на сачОт това тесто можем да си направим два плоски хляба.
Много зависи и от големината на самият сач.
Споменахме, че от това тесто се получават два хляба, затова готовото втасало тесто разделяме на две....
08 Февр.
Хляб с бираДокато тестото втасва, фурната се загрява до 200°С. Хлябът се пече в средата на фурната 35 минути или докато стане кафяв.
Изпеченият хляб се обръща върху решетка и се оставя да изстине.
Хлябът с бира е готов....
20 Ноем.
2
Хляб с маяРазмесваме пак и оформяме в продълговат и сплескан селски хляб.
Печем белия хляб на хартия за печене в продълговата плитка тава около 50 мин на 180°С....
27 Януари
Хляб на фурнаСухия хляб се начупва на малки залчета и се изсипва в намазнена тава. Киселото мляко се смесва със захарта и разбитите яйца и се изсипва върху хляба.
Пече до получаване на кафеникав загар....
23 Юни
Хляб на конциОставаме домашния хляб 20 мин да втаса.
Загряваме фурната на 180°C и слагаме хляба да се пече.
Като придобие хубава златиста коричка, изваждаме и охлаждаме върху решетка.
Пухкавият хляб на конци е готов....
11 Март
Хляб за диабетициДоскоро се смяташе, че хлябът трябва да бъде абсолютно забранен за хората, страдащи от диабет, тъй като при тях приемът на въглехидрати не е препоръчителен....
25 Февр.