Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Сватбена супа от ТурцияВ дълбок съд с 1 с.л. масло запържваме нарязания стар лук (или бялата част на пресния) за 2-3 минути.
Прибавяме нарязаните на дребни парченца дреболии и леко ги запържваме. Сипваме 4-5 чаши вода и оставяме на средно силен...
09 Май
Феноменът Танцуващата чума, който уби мистериозно десетки душиПрез 1518 година французойката мадам Трофеа започва да танцува на улица в Страсбург. Отникъде не се чува музика, но лицето на жената изразявало истинско удоволствие все едно танцува пред цял оркестър, който свири любимата...
09 Юли
Бързи питки 3-2-1Омесва се тестото от посочените продукти.
От него се правят малки питки с големината на кайсии, като се слага плънка в средата и се покрива с тесто.
Овалват се в галетата и се слагат в омазнена тава. Пекат се за около...
01 Юли
12
РакияВ Румъния ракията е известна под името cuika, в Сърбия като ракија, а в Турция се нарича rakı....
23 Ноем.
Гюлова ракия - Ракия от розиВ голям съд сипете водата, захарта, 3 бутилки винен оцет, маята за хляб и листа от ароматни рози - около 1-2 кофи общо.
Розовите листа се използват само за аромат и количеството им зависи от личния вкус.
Бидонът трябва...
28 Ноем.
2
Гюлова ракия - Ракия от розиВ голям съд сипете водата, захарта, 3 бутилки винен оцет, маята за хляб и листа от ароматни рози - около 1-2 кофи общо.
Розовите листа се използват само за аромат и количеството им зависи от личния вкус.
Бидонът трябва...
28 Ноем.
2
Бързи питки със сирене 3-2-1Сипваме брашното в тавичка. Правим кладенче. В него сипваме киселото мляко и содата, докато кипне.
Към тях прибавяме настърганото сирене. Омесваме меко тесто и правим топчета, големи колкото кюфтета.
Нареждаме ги...
04 Дек.
2
БулгурПълнозърнестият едросмлян булгур е здравословен заместител на ориза в сарми и пълнени чушки с булгур, при плънка на кокошка или агне, при приготвяне на дроб сарма с булгур....
04 Август
Крушова ракияСлед това се дестилира, като алкохолният градус на крушовата ракия трябва да е 38 градуса. Прехвърля се в бъчва и се съхранява....
30 Ноем.
6
Кайсиева ракияКайсиевата ракия трябва да отлежава най-много 1-2 месеца, за да се запази характерния й аромат....
28 Ноем.
5
Прасковена ракияВ 12 литра двойно дестилирана ракия се добавят 2 кг листа от праскови. Оставя се да престои 2-3 седмици и се дестилира....
28 Ноем.
Черешова ракияГотовата ракия се оставя да отлежи в дъбови бъчви, до омекотяване на вкуса, след което се разрежда с дестилирана вода до получаването на желания градус....
13 Януари
Винена ракияВинената ракия се получава от дестилацията на хубаво, качествено вино. Колкото по-ароматно е виното, толкова по-ароматна ще е ракията и вкусовите й качества ще са отлични....
27 Ноем.
Дюлева ракияДюлевата ракия сварете 2 пъти, като се отделя добре първака и патоката. Готовата ракия съхранявайте 6 месеца в дъбово буре за максимално добър вкус.
Виж също как се прави вино от дюли....
25 Септ.
4
Бадемова ракияЗа да направите ракията, ще трябва да смелите бадемите в мелачка.
На 100 л вода се добавят 18 кг захар.
В сместа добавяме бадемите и добавяме 100 г хлебна мая, разтворена в 500 мл вода....
18 Юли
2
Вишнева ракияВсичко се смесва и стои 40 дена в стъклен съд на слънчево място.
После се прецежда и държи в стъклена бутилка, на хладно място....
01 Април
Греяна ракияСлед като покафенее, се налива ракията, като се разбърква с лъжица.
След като се загрее ракията, в нея се пускат карамфилчетата и резенчетата ябълка....
13 Март
Ракия АнасонлийкаСчукайте 200 г семена от анасон и залейте с 10 л двойно дестилирана ракия. Оставете да престои 28 дни. След това добавете 5 л вода и дестилирайте....
04 Дек.
2
Дюлева ракияДюлевата ракия сварете 2 пъти, като се отделя добре първака и патоката. Готовата ракия съхранявайте 6 месеца в дъбово буре за максимално добър вкус.
Виж също как се прави вино от дюли....
25 Септ.
4
Греяна ракияСлед като всичката захар се разтопи, джезвето се дръпва от котлона и в него се налива домашната ракия.
Връща се отново на огъня, пускат се целите карамфилчета и се оставя греяната ракия да заври....
08 Дек.