Eli
![Eli](https://gotvach.bg/files/avatars/p_20220319_075654_43609.webp)
Новак
Моята стенаРецепти2СтатииСъветиКоментари1Форумни темиПостове във форума1За менИзпрати съобщениеточки52
![Eli](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20220319_075654_43609.webp)
Здравейте!
Моята майка всяка година прави трахана. Много полезна и вкусна е. Моят син израства с нея. Обожава да я хапвам на закуска.
Взима се квас от църквата. 1-2 лъжички.
5 кг. брашно
2 литра доматен сок - изцеден от пресни домати.
3 кг червени чушки смлени
5 глави лук.
Чушките се измиват и смилат през месомелачка.
Добавят към прясно изцедения доматен сок.
Сместа се вари и след това се изчаква да изстине.
След като изстине се прецежда през марля.
В голям съд се брашното
Слага се от сока и лукът, който е смесен през месомелачка. Замесва се тесто със всички съставки.
Сокът от домати, смлените чушки, смленият лук и квасът.
Премества се след като втаса. В продължение на 2 дни. Правят се малки сплескани питки от тестото и се оставят да изсъхнат.
След изсъхването се претриват на ръка да станат на прах,който се минава през гевгир за да се отделят едрите топчета.
Изсушава се отново и след изсъхването се прибира в големи буркани.
Взимат се по няколко лъжички и се прибавят във студена вода като се вари при непрекъснато бъркане.
Когато е готова след изстиване се добавя хляб, сирене и масло.
Рецептата е за голямо количество. За по малко количество се намалят пропорциите за съставките.
![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)