Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Анонимен»Единичен статус #794063
Anonimen
Anonimen
Новак
  • АнонименАнонимендобави коментар към: Класическа Курбан-чорбапреди 4 годиниКласическа Курбан-чорбаКласическа Курбан-чорба09.07.2010Курбан ЧорбаЯвно никой не прави разлика между "курбан" и "курбан чорба". Курбан е обредно ястие, приготвено според местните традиции, от осветено от свещеник мъжко животно/или риба ако е пости/. На едно място почитат белия/турски/ курбан от месо, вода, черен пипер, сол и дафинов лист. На друго място - червения курбан с червен пипер, лук, лапад/напролет/, пиперки, но без зеле, домат и картоф. Курбан чорбата си е чорба и наистина е с пресечено яйце. Прави се от всякакъв вид месо/риба, но не е обредно ястие. Прибавя се или не зеленчук според местните обичаи. По Дунава например правят много хубава курбан чорба от няколко вида риба и едно пиле. Вкусове и наименования всякакви. Мария Валева описва в коментара си класическия бял курбан.