Колко време държи кафето?

Колко време държи кафето?

От векове кафето е ежедневно използвана тонизираща напитка, разпространена в световен мащаб. Причината за това е специфичния вкус и тонизиращия ефект на кофеина и близките до него химични съединения, общо известни като метилскантини, наречени теобромин и теофилин.

Въпреки това няма точни данни за това колко трае тонизиращият ефект от едно изпито кафе. Причината е, че съществуват множество фактори, от които зависи продължителността на тонизиращия ефект на кафето.

Първият и най-важен от тях е съдържащият се кофеин в чашката кафе, който варира твърде много между различните видове кафе, предлагани по света.

В зависимост от типа на зърната, съдържанието на кофеин при сортовете арабика е 0.9 - 1.4%, а в робуста е 1.5 - 2.6 %. Освен това много е важен режимът на печене, който определя вкуса и специфичните качества на кафетата.

Другият фактор, от който зависи съдържанието на кофеин в кафените зърна, е начинът на смилане на зърната. Процеса на ферментация на набраното кафе не бива да се подценява.

За тонизиращият ефект на кафето има значение дали се пие инстантно или нормално кафе, дали е или не е декофеинизирано. Смята се, че максималният тонизиращ ефект настъпва около 45 минути след изпиването на кафето и има продължителност 4-5 чака, на както казахме, това е доста относително.

След употребата на една чаша кафе постъпването на кофеин в организма зависи от още фактори като от пол, възраст,хранителен режим, килограми на човека, състояние на организма по отношение на стрес, характеристики на храносмилателната система и т.н.

При две изследвания, проведени независимо от двама различни автори, е установено, че в свареното и непрецедено кафе се съдържа 74 мг кофеин, а в свареното прецедено кафе съдържанието на кофеин е 83 мг. При кафе, приготвено чрез екстракция върху филтър, кофеинът е бил 112 мг.

В Америка чрез изпитото кафе ежедневно се поема кофеин в количество 2,74 до 3,98 мг за килограм телесно тегло.

За България няма проведени изследвания по отношение на количеството приет кофеин.

Консумацията на кафе има много повече здравни ползи, които не са свързани само с тонизиращият ефект, заради който най-често хората пият кафе.

Смята се, че в зависимост от дневната доза на изпито кафе има положителен ефект спрямо предпазване от рак на панкреаса както и други видове рак. Освен това научно доказано е, че една чаша кафе дневно стимулира продукцията на допамин.

При хора с болест на Паркинсон е препоръчително да се приема поне по една чаша кафе именно заради благоприятния ефект от стимулиране на допаминопродуцирането, което е намалено при тях.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати