Как да почистваме глинени съдове?

Как да почистваме глинени съдове?
Снимка: gotvach.bg

Ястията в глинените съдове се получават някак си невероятно вкусни, затова всяка уважаваща себе си домакиня трябва в дома си да притежава поне един глинен съд.

Когато идва ред за почистването на този вид кухненски съд, се започва и с притесненията. Но всичко е много просто, просто трябва да следвате няколко важни стъпки при почистването им:

✓ Първото и важно нещо е да не използвате, в никакъв случай, сапун или перилни препарати и да не се ползва гореща вода. Тъй като високите температури променят свойствата на глината и така ароматът на перилния препарат се абсорбира и следващите ястия ще миришат неприятно на почистващи препарати.

И в никакъв случай не поставяйте глинените съдове в съдомиялна, поради същата причина.

✓ Преди първата употреба на такъв глинен съд, трябва да го дезинфекцирте много старателно. За целта първо изплакнете със студена вода със силна струя. След това напълнете с вода, поставете я във фурната, загрейте я на високи градуси до изкипване на водата и след това изключете фурната, и я оставете там до пълното му изстиване.

✓ Много готвачи препоръчват първото ястие в гювечета да е с мазно месо. Като внимавайте преди употреба да не забравите да намажете съда с мазнина.

При по-честа употреба глинения съд започва да почернява - това е нормално и не означава, че съдовете са непочистени.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати