Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Варена пшеница за поменПшеницата се накисва във вода за няколко часа. Излива се водата, сипва се отново вода и се слага да се вари до пълна готовност....
11 Февр.
Вкусна пшеница с орехиПшеницата се сварява до омекване и изцежда от водата.
След това прибавяте орехите, които са натрошени предварително.
Поръсвате с канела и ванилия.Овкусявате със захар....
17 Февр.
Грухана пшеница с млякоИзмиваме пшеницата и я сваряваме в 2 л. вряща вода за около 30 мин. Изцеждаме.
Изсипваме млякото в тенджера и варим на бавен огън.
След завирането изсипваме изцедената пшеница и варим за около 10 мин....
30 Ноем.
1
Кешкек (Грухана пшеница с пилешко)На следващия ден в дълбока тенджера се слага около 2 сантиметра от измитата пшеница и си нарежда пилешкото, след което се слага останалото количество пшеница, но не забравяйте да сложинте олио....
24 Януари
Ястие с пшеница и овче месоЗатваряме капака и печем запеканката на 200 градуса до зачервяване и абсорбиране на течността.
Ястието с пшеница и овче месо е готово....
10 Дек.
Ашуре с пшеница и прясно млякоТози път сварих житото в мултикукъра на програма за бял ориз. Съотношение пшеница и вода е 1:3....
15 Януари
Грухана пшеница с мед и орехиЗалейте пшеницата с вода и я сложете на котлона да се вари до готовност.
Затворете тенджерата с капак и я покрийте с чаршаф за няколко часа....
08 Окт.
Ментова салата с пшеница и скаридиШест часа преди приготвянето на салатата пшеницата се измива с топла вода. Залива се с вода със стайна температура и се оставя да набъбне....
30 Май
Десерт от покълнала пшеница с ягодиЛененото семе се смила на прах. Смесва се с покълналата пшеница и сместа се залива с йогурт.
Добавя се медът и канелата. Ягодите се нарязват на четвъртинки и се добавят към сместа....
09 Септ.
Кремсупа от пшеница и домашно овче сиренеНаливаме нова, чиста вода (съотношение една част пшеница-четири части вода), колкото да е един два пръста над зърното.
Набъбналата пшеница се сварява единствено с няколко кристалчета едра морска сол....
10 Дек.
Салата със сушени плодове, пшеница и нарДжинджифилът се нарязва на ситно и се запържва в малко масло. Като стане леко златист, се прибавя пшеницата и се разбърква добре. Добавят се 1/2 ч.л. сол и 250 мл вода, и се оставя да покъкри....
15 Юни
Крокети с пшеница и два вида каймаПшеницата се накисва до набъбване в разтвора на бульона, смесва се с телешката кайма и се подправя с черен пипер и сол....
29 Окт.
Грухана пшеница с лимон, канела и орехиВ тенджера с вода изсипваме груханата пшеница и варим на котлона до готовност. Пшеницата поема част от водата. Готова е, когато се напука и е мека при хапване. Можем да пробваме при варенето....
11 Юли
Кълнове от пшеница с ябълки и медНакъсайте марулята в купа и към нея добавете нарязаната на парченца ябълка и кълновете.
Разбийте заедно меда, зехтина и лимоновия сок. Объркайте със салатата и поднесете красиво в чиния....
24 Окт.
Сарми от пшеница с листа от цвеклоПоднесете сармите с пшеница с подлучено кисело мляко с чесън на вкус....
27 Януари
Болести по пшеницатаСред най-съществените фактори за загубата на милиони тонове продукция са болестите по пшеницата и ечемика....
04 Юни
Пшеницата по световните пазари поевтиняваНа световните пазари пшеницата регистрира спад с 5 процента, но родните производители заявяват, че у нас е възможно поскъпване на зърнените култури заради дъждовете....
17 Юни
ПшеницаИстория на пшеницата
Пшеницата е древна култура, която е възникнала в югозападна Азия и е консумирана от повече от 12 000 год. Тя е едно от първите житно-зърнение растения, култивирано от хората....
10 Септ.
История на КолатаКаква е историята на тази уникална и единствена по своя вкус разхладителна напитка е въпрос, на който много хора могат да дадат задоволителен отговор, но в съпоставка на двете напитки историята им изглежда забавна и любопитна...
09 Март
История на сандвичаКулинарните историци, изследвали историята на разновидността на сандвича, хамбургера, пък считат, че неговият произход е свързан с монголския император Чингис Хан (XII в.)....
21 Януари
2
История на пицатаПицата е национално италианско ястие и е любимо на десетки хиляди хора в цял свят. Прототипът на пицата се е появил на трапезите на древните римляни.
Тогава са сервирали парчета месо върху големи къшеи хляб. Родината на...
22 Май
2
История на артишокаЕдна легенда разказва, че веднъж, когато Зевс гостувал на брат си Посейдон, забелязал как по брега на остров Зинари се разхождала невероятно красива млада девойка. Името и било Кинара.
Тъй като се боял да не я изплаши...
07 Август
История на бургераХамбургерът или наричан още бургер, хамбург, е сандвич, който се приготвя обикновено с говежда кайма, поставена в средата на питка. Той често се сервират с добавки от маруля, домати, лук, кисели краставички, кашкавал...
26 Юли
История на сайдераСайдерът /cider или cyder/ представлява алкохолна напитка, която се приготвя по специална технология от ферментиралия ябълков сок. Сайдерът е силно газиран, сладникав и леко кисел. Напитката има златист или зеленикав цвят...
19 Юни