Анонимен
Анонимен
Новак

Моите коментари

Анонимен коментира:
Започнали сте добре със съветите, но на края покуцват знанията и опита в месенето..... Да, всички продукти трябва да са със стайна температура и брашното да е пресято, месенето също е много важно, както сте го описали, първото бухване е добре да е на стайна температура и тестотот трябва да е покрито за да не хваща коричка. А за да има хубаво бухване е важно как ще е разтворена маята-в хладка вода/мляко, с малко захар, олио и брашно да стане гъста каша, оставяме да шупне и тогава добавяме към брашното. Има поне още едно бухване, когато наредим питката в тавата в желаната от нас форма една от най-важните стъпки е да оставим питката да втасва докато уголеми обема си поне 2 пъти, след това загряваме фурната до 180', намазваме питката само със жълтък (разреден с няколко капки вода)ПРЕДИ да я сложим във фурната а не малко преди да се опече, защото ако я извадим преди да е готова и започнем да я мажем резултатът ще е "глетава" и твърда питка в повечето случаи обема ѝ ще е спаднал и трудът ни ще е отишъл напразно. Като сме намазали внимателно питката с жълтъка, пожелание поръсваме разни семена, захар или нарязани ядки в зависимост от вида питка. Слагаме във фурната и оставяме поне 15-20 мин да се пече без да я проверяваме. Когато добие желания цвят я изваждаме и покриваме с хартия и кърпа да постои така около половин час.