Забравих да споделя следната информация която прочетох.
Когато заложите да ферментират ябълките трябва да докарате някаква концентрация на захар в течността . Продават се захаромери има няма 2лв.
Трябва да докарате 20-25 процента - след ферментация имаме 0.6% алкохол
Накратко - при 20% захар -> трябвада се получат 12% алкохол .
После този алкохол ще се превърне в оцетна киселина
Здравейте - наистина правенето на оцета понякога е много изнервящо , защото имах момент 10 литра вино не стана оцет.
Скоро пробвах вместо ябълки - 100% натурален ябълков сок + захар ( 25 % захарност ) и 4 гр. винени дрожди .
Стана вино убиец :)
след това добавих малко захар и малко оцет ( купен , непастьоризиран и естествено мътен )
Сипах част от виното в плитка купа - отдолу има една тъмна каша и от скоро започна да ухае на оцет , все още няма целулозното образувание ( оцетна майка ) но ако чакам достатъчно ще се образува.
Моите коментари