За разядката с моркови имам по-добро предложение:
Настържете морковите. Задушете ги леко с чесън в зехтин, но да не омекват напълно. Добавете малко кимион за миризма. И когато истинат добавете изцедено кисело мляко.
Първо слядкото се прави от специален сорт смокини. Не просто да са зелени. Това е смокиня, която не узрява става зелена и след това изсъхва.
Второ дозата, ако се спазва точната гръцка рецепта е на 200бр. смокини 5кг. захар.
Трето преди да започнете да работите със смокините си сложете ръкавици. Смокините се пробиват с шило или с малко пиронче от към дръжката. След това се накисват за око1 час в разствор 5 към 1 вода:гасена вар. За да може да останат твърди след варенето. Измиват се хубаво. Сваряват се един път за 5 мин. И след това се плакнат със студена вода колкото пъти искате. Смокините внимателно се изстискват от водата за да не се спукат.
От захарта и вода правите сироп с гъстота на мног рядък мед. Когато е готов добавяте смокините и варите докато се сгъсти сиропа, да не се разтича капката и докато набъбнат смокините.
Ако го направите като посочената рецепта, ще получите компот.
Моите коментари