Вземам 1,1/2 кг филе от толстолоб и го натривам със сол и захар в съотношение 2:1 , като използвам морска сол.Престоява на студено 24 часа след което правя саламура с разчет 1,5 л вода + 1,5 ч.ч. морска сол.Отцежам от салмурата и изкисвам в студена вода за 3-4 часа.Овалвам в стрит чимен, червен пипер, смлян черен пипер, пасирав чесън ракиена чашка сухо бяло вино.Оставям отноо филетата за около 12 часа да поемат добре подправките и закачам на проветриво място да съхнат, в продължение на 7 дена
Преди години по този начин съм си приготвял рибиците на толстолоб и съм много доволен от продукта , който се получава.Правил съм и от друга риба но не става така вкусна
Когато приготвям риба в тесто обикновено използвам цяла риба-пъстърва или скумрия , които напълвам с предварително задушена смес.Увивам в тесто и пека на керемида до готовност.Понякога тестото намазвам с разбито яйце
Моите коментари