Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»vladimir Petrovski»Моите форумни теми
vladimir Petrovski
vladimir Petrovski
Новак

Моите форумни теми

vladimir PetrovskiСвински джолани с кожа със зеленчуци в кален гювеч
Свински задни джоланчета с кожа ги натривам със сол, черен пипер смлян розмарин. В месото с остър нож правя разрези, в които слагам тънко нарязан чесън и по малко карамфил. Варя ги в тенджера под налягане 60 минути. След охлаждане джоланчетата слагам със зеленчуци в кален гювеч и ги пека на 180-200°още 60минути. Зеленчука е картофки, моркови, праз или кромид лук, скилидка чесън. Преди печенето им сипвам 1 ч.ч. бульон от варенето им и една ч.ч. светло пиво.
vladimir PetrovskiТърся рецепта за глазура с кока кола за ребърца
Търся рецепта за глазура с кока кола, горчица и соев сос или нещо подобно за свински ребра или джолани на фурна
vladimir PetrovskiТърся рецепта за драно пиле
Търся рецепта за начина на приготвяне на драно пиле. Благодаря предварително!
vladimir PetrovskiТърся рецепта за драно пиле
Търся рецепта за начина на приготвяне на драно пиле.Благодаря предварително!
vladimir PetrovskiКак да приготвя Свински език в разсол?
Имам питане как се приготвя свински език в разсол.Надявам се на отговор от по опитните кулинари. Предварително благодаря!
vladimir PetrovskiПтиче гнездо от кайма
Сваряват твърдо 2 яйца.Омесваме 1 пакет кайма с подправките и ситно нарязан лук.Правим голяма топка и се оформя като" гнездо" в което слагаме полускритите 2 яйца.Печем в тавичка намазана с мазнина. Сервираме със зелена салата или туршия.
vladimir PetrovskiПикантна пилешка салата
Вземаме 1/2 кг пилешки гърди и 1 чаена чаша бульон в който са варени гърдите. Подправяме с черен пипер, лимонов сок. Вземаме малко от бялото месце и го разкъсваме на конци.Настъргваме 2 моркова на средното ренде и объркваме с месото от гърдите. Подпраяме с лимонов сок на вкус и зехтин. Поръсваме със счукани фъстъци.
vladimir PetrovskiМезе от пилешко месо
Пилешко месо го накъсваме на дребно.Нарязваме на ситно кромид лук и запръжваме на не много силен огън..Прибавяме накиснати в подсолена вода гъби, нарязана на ситно люта чушка, кръгчета от стебло на праз лук,скилидки чесън,магданоз,целина нарязана на ситно.. Объркваме продуктите и изсипваме в тавичка за печене.Заливаме с 1-2 яйца разбъркани с малко брашно, лъжичка кисело мляко, щипка сода.Печем във фурна при температура -200 градуса , до готовност.
vladimir PetrovskiСочно кюфте
1/2 кг говеждо месо го смиламе с 1 парче сланина.Накисваме в прясно мляко средината на две филии сух хляб,изстискваме го и го прибавяме към месото заедно с два жълтъка , главичка кромид лук,1/2 връзка магданоз,малко сол,шепа стрита чубрица, 150 мл светло пиво. Каймата /прат/ омесаме добре и я оформяме като дълго кюфте.Слагаме в тавичка за печене и поръсваме със счукан сухар и поливаме с 3-4 суп.л-ци мазнина.Отстрани наливаме 1 кафена чашка вино, кафена чашка вода, 2 суп.л-ци оцет.Печем на фурна като от време на време заливаме със соса. Когато кюфтето е готово го заливаме с разбитите 2-3 яйца с кисело мляко.Допичаме 10 мин на силна фурна.Може дасе опече и без заливката
vladimir PetrovskiСвинско месо с подправки и ориз н фурна
1 кг свинско месо на хапки 2 чаени чаши ориз доматен сок 1 глава кромид лук олио за намазняване на съда смлян черен пипер сол сушена мащерка риган 1 чаена лъжичка захар 1-2 нарязани на ситно и почистени от семето люти чушлета 1 кафена чашка сухо червено вино-Мерло 2 чаени чаши ориз нарязан на ситно магданоз В тиган с незалепващо покритие запръжваме свинското месо без мазнина.Сипваме виното и 1/2 кафена чашка вода и задушваме. Изваждаме с помоща на решетъчна лъжица.В тигана сипваме малко олио и добавяме нарязания на ситно кромид лук и доматите/доматения сок/.Бъркаме докато лука стане стъклен и поеме мазнината.Връщаме месото в сместа и оставаме за 3-4 минути като разбъркваме периодично.Поръсваме с подправките и добавяме и захарта. Осоляваме на вкус.Добавяме и ориза.Сипваме 3 чаени чаши вода. Тази смес изсипваме в керамична тава за печене и ястието печем при температура 200-220 градуса до момента в, който ориза поеме течноста.Покриваме тавата с фолио и изключваме фурната.Оставяме за 15-на минути след което сервираме.Поръсваме с нарязания на ситно магданоз
vladimir PetrovskiЧорба от спанак с фиде, лук и морков
Продукти: 1.1 пакет замразен спанак 2.2 шепи фиде 3.2 моркова 4.1 глава кромид лук 5.2 скилидки чесън 6.подправка за зеленчуци тип вегета 7.олио 8.2 люти чушлета цепнати на върха. 9.1,1/2 л вода 10.смлян черен пипер на вкус 11.1 супена лъжица червен пипер Начин на приготвяне: - На котлона в тенджера сипваме водата и прибавяме 2 супени лъжици зеленчукова подправка.Оставяме водата да заври и оставяме така 5 минути след което добавяме нарязаните на ситно-кромид лук; чесъна;морковите;лютите чушленца. Варим 10-на минути и праим запръжка от червения пипер, олиото.Добавяме към другите продукти в тенджерата.Пускаме замразения спанак и варим 7-8 минути.Най накрая добавяме и двете шепи фиде и варим още 5-6 минути
vladimir PetrovskiЗимно мезе за ценителите на виното
Вземаме 2-3 килограма осолена и подправена сланина.Нарязваме я на порции и сяко парче варим в равни количества прясно мляко и зелев сок в съотношение 1 чаена чаша прясно мляко+ 1 чаена чаша зелев сок.Варим около 7-8 мин след което отцеждаме и оставяме настрани да се охлади.Докато не са изстинали напълно ги овалваме в смлян черен пипер и сладък червен пипер, счукан чимен и чубрица.По желание към тези подправки можем да добавим и пасиран чесън Прибираме в пликчета за фризер и съхранявме в хладилника
vladimir PetrovskiНовогодишен гювеч
Необходими продукти: - 1,5 кг свинско крехко месо - 1 кисела зелка - 150 г неосолена сланина - 1,5 кг култивирани печурки - 1 кафена чашка вода+ 1 кафена чашка зелев сок - 2 люти чушки предварително набодени с игла и цепнати на връхчетата. Марината: - 1 кафена чашка соев сос Класик - 1/2 кафена чашка прясно изстискан лимонов сок - 1 кафена чашка сухо бяло вино - 2-3 супени лъжици олио - 1 супена лъжица пчелен мед - 1 чаена лъжичка горчица - Дижонска - 1 кафена лъжичка смлян черен пипер - 1 чаена лъжичка с връх сладък червен пипер - 1-2 щипки естрагон/тарос/ - 4-5 скилитки чесън пасирани - 1 кафена чашка смляна морска сол Начин на приготвяне: Месото го измиваме и отцеждаме.Подсушаваме с мека кърпа. С върха на ножа правим диагонални разрези, за да може да поеме по добре подправките и маринатата.Мариноваме в сместа от горепосочените продукти, за 48-72 часа. На дъното на кален гювеч с вместимост 6-10 литра нареждаме 3 листа от киселото зеле.Следва парчета тънко нарязана сланина, мариновано месо, гъби нарязани на дълго.Отново редим лита от киселото зеле, пак сланинка , парчета месо, гъби и така до изчерпване на продуктите.Най горния ред покриваме с листа кисело зеле , а върху тях парченца сланина.Слагаме лютите чушки и капваме малко олио.Сипваме водата и зелевия сок и похлупваме гювеча с капака.Пускаме фурната да се нагрява докато достигне до 250 градуса.Достигайки до тази температура продуктите в гювеча започват да се варят. Намаляваме котлона на 200 градуса и оставяме така -2 часа.Ако разполагаме с повечко време температурата на фурната да е не по висока от 120-130 грауса.През това време гювеча си излъчва топлина и я задържа и продуктите в него се задушават идеално.След като преценим , че гювеча е готов изключваме фурната и оставяме така на остатъчната температура -20 мин Изваждаме гювеча и веднага пристъпваме към консумация. Червено вино Каберне Совиньон-Мерло на Телиш е идеалната добавка към това ястие/само дано не прозвучи като реклама/ Наздраве на всички и Ви, пожелавам добър апетит!
vladimir PetrovskiМариновано филе от херинга
Необходими продукти: за 4 порции: -8 филета охладена херинга -кромид лук червен -парченца лимон нарязан с кората -равни части вода и оцет/ по 1/2 чаена чаша/ - зърна черен пипер -зърна бахар -щипка сол -щипка захар -розмарин на връхчета -смлян черен пипер и сол на вкус Начин на приготвяне: .Филето натриваме със сол и смлян черен пипер .Оставяме настудено да поеме аромата на подправките .На котлона в съд поставяме продуктите за маринатата .Изчакваме да заври маринатата и похлупваме съда с капак , а не повече от 5-6 минути, на не силен огън. .Охлаждаме маринатата и с нея заливаме филетата. .Поръсваме с размарин на ръхчета и прибираме на студено за 12 часа .Сервираме с пържени картофи добре отцедени от мазнината в която са се пържили
vladimir PetrovskiФиле от скумрия с кашкавал и горчица на фурна
Вземаме 1 кг филе от скумрия/сайра/ и го измиваме под течаща вода. Подсушаваме и натриваме със сол, смлян черен пипер,копър. Прибираме на студено, за не повече от 2-3 часа. Поставяме на дъното на тава за печене. Дъното е намазано с малко мазнина. Върху филетата разпределяме парчета топено сирене или такова на плочки. Настъргваме кашкавал. В тавичката добавяме малко соев сос на вкус, 1/2 ракиена чашка сухо бяло винце. Печем при температура 180 градуса - 10 минути след което намаляваме фурната на 150 градуса, за още 10 минути.Изключваме фурната и оставяме рибата 5 мин на остатъчната температура.
vladimir PetrovskiСкумрия на скара
Вземаме брой скумрии според броя на консуматорите.Измиваме под течаща вода и почистваме от вътрешностите.Отвън и отвътре натриваме с натрошена на ситно морска сол. Прибираме рибата на студено за не по малко от 5-6 часа. Изтръскваме от излишната сол и слагаме рибата на предварително загрята скара намазана с олио. По време на печенето поливам с лимонов сок.
vladimir PetrovskiСилно пикантни подправки използвани в българската кухня
Имам едно питане относно използвани подправки в българската кухня, които са много лютиви и са от типа на тунизийската хариса. Кои са тези подправки и колко лютиви са те?